Social Engagement

vzw Architecten zonder Grenzen België

Deze architectenbureaus onderscheiden zich door hun aandacht voor de meest kwetsbaren of hun inzet voor een rechtvaardiger en duurzamere samenleving.

vzw Architecten zonder Grenzen België

Architecten zonder Grenzen vzw (ASF-Be) werd zo’n 25 jaar geleden opgericht. ASF-Be was in 2007, samen met zeven andere partnerlanden, medeoprichter van Architecture sans Frontières International. Op dit moment telt de organisatie wereldwijd een dertigtal leden. Sinds 2015 legt ASF-Be zich met een kleine groep vrijwilligers toe op projecten in Congo, Rwanda en Madagascar. Een van de blikvangers is het het project UNICHIR in Beni, Kivu (Congo), een initiatief van humanitair chirurg Réginald Moreels. Hij stelde vast dat er in Beni nood was aan de oprichting van een gespecialiseerde chirurgische eenheid, als aanvulling op de diensten van het plaatselijke algemeen ziekenhuis. In UNICHIR zullen lokale medici opgeleid worden tot specialist. Het wordt een autonome eenheid – lees: onafhankelijk van donoren. Binnen enkele jaren komt er ook nog een centrale apotheek bij die heel de Oost-Congolese regio Kivu zal bedienen.

vzw Architecten zonder Grenzen België
vzw Architecten zonder Grenzen België

BAST architects & engineers

BAST architects & engineers wil op geïntegreerde en multidisciplinaire wijze antwoord bieden op een aantal grote maatschappelijke uitdagingen van ecologische, economische, sociale en zingevende aard. Het bureau richtte de vzw Domus Mundi op. De missie van deze socialprofit-spin-off is duurzaam bouwen en wonen met en voor kwetsbare groepen in de vierde wereld en het Zuiden. Het oogmerk van Domus Mundi is complementair met de sociaal-ecologische doel-stellingen van BAST. Uit die nauwe samenwerking zijn dan ook al heel wat mooie realisaties voortgevloeid, zoals tal van stadsvernieuwingsprojecten en collectieve renovaties op wijkniveau in Gent en Brussel (Molenbeek): RenoseeC, Reno-Lab-C, Ledeberg leeft, Dampoort KnapT OP!, Wijk in de stijgers, En Route… Andere voorbeelden van inspirerende initiatieven zijn het Learning Network for Sustainable Neighbourhoods in Vietnam en REWIND. Dit jaar startte BAST ook met een woon- en kantoorproject op kerksite St. Antonius van Padua in Gentbrugge.

BAST architects & engineers
BAST architects & engineers

CRU! Architecten

CRU! Architecten vloeide voort uit vzw Bamboostic, in 2003 opgericht door Sven Mouton en Hilde Duerinck. De vzw is tot op heden nog altijd een van de typeprojecten van CRU! en leert de plaatselijke bevolking in Cambury (in het Atlantisch regenwoud in Brazilië) op een correcte manier bouwen met bamboe. De vzw gaf zelf het goede voorbeeld door er tussen 2004 en 2006 een brug, een winkeltje en een gemeenschapscentrum van 172 m2 op te trekken uit bamboe en geramde aarde. Daarbij kreeg het de hulp van vijftien lokale, ongeschoolde medewerkers. In de jaren nadien zijn er nog extra opslagruimtes, een computerlokaal en een kantoor bijgekomen, stuk voor stuk ontworpen door jonge architecten die buitenlandse ervaring wilden opdoen en wilden proeven van de bamboearchitectuur. CRU! Architecten zorgde voor de accommodatie, de subsidies en het contact met de overheden. Momenteel werkt de vzw aan de realisatie van een bakkerij, een project dat zich voornamelijk richt op de vrouwen van de gemeenschap.

BAST architects & engineers
BAST architects & engineers

DMOA

Na jarenlange ervaring met de nijpende vluchtelingenproblematiek ging initiator Bart Peeters aankloppen bij DMOA architecten, dat samen met experts van diverse organisaties alle tekortkomingen en uitdagingen in hedendaagse vluchtelingenkampen in kaart bracht. Dit leverde dertig criteria op die gebruikt werden als uitgangspunt bij de ontwikkeling van de maggie, een snel op te zetten en te verplaatsen constructie met holle, opvulbare wanden. Deze wanden bestaan uit tentzeil en een aluminiumstructuur. De maggie is modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. Ze is energetisch performant en bestand tegen een streng klimaat en stormen. Ze ziet eruit als een grote tent, maar heeft de voordelen en de functionaliteit van een vast gebouw. De eerste maggie-on-the-field werd begin 2016 opgetrokken in het vluchtelingencentrum voor kinderen in Steenokkerzeel. DMOA richtte met het maggie program een breder humanitair platform op dat verder wil inzetten op innovatie voor sociale noden.

CRU! Architecten
CRU! Architecten

guerrilla office architects

Wonen & Werken vzw is een sociale vereniging die kansarmen tewerkstelt en opleidt. Ze verkreeg van de Stad Leuven het erfpacht voor drie woningen. Hiervoor werden drie verschillende typologieën bedacht: een starterswoning, een woning voor een werkend koppel en een gezinswoning. Guerilla office architects stond in voor de ontwikkeling van de vernieuwende architecturale concepten. De vzw gebruikte de werven als opleidingsomgeving voor haar doelgroepwerknemers. De opbrengst van de verkoop wordt opnieuw geïnvesteerd in de vzw. Het project heeft een positieve impact. De personen in opleiding kregen niet alleen ambachten aangeleerd, maar leverden tegelijk een waardevolle bijdrage aan een mooi eindresultaat. De opleiding sloot daardoor beter aan bij de realiteit en krikte het moreel van de doelgroepmedewerkers op, onder meer dankzij de vruchtbare samenwerking met de betrokken bouwprofessionals. Dit alles resulteerde in prachtige creaties waar iedereen terecht trots op is.

CRU! Architecten
CRU! Architecten
DMOA
DMOA
DMOA
DMOA
guerrilla office architects
guerrilla office architects
guerrilla office architects
guerrilla office architects
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content