Hoe krijgen skiërs kunstsneeuw onder de latten ? Een voorbeeld uit een Alpendorp.

IN DE JAREN TACHTIG verschenen sneeuwkanonnen op de Europese skihellingen. Bij gebrek aan neerslag verstoven ze zoiets als oude sneeuw. Een zwaar en nat product, maar alleszins echte sneeuw. Op die manier geraakte het skiseizoen in de Alpen kunstmatig op gang geschoten, gaande gehouden of verlengd, vooral op laaggelegen pistes of zuidflanken.

Zo’n kanon werd elektrisch of via dieselmotor aangedreven en bestond in essentie uit een krachtige ventilator, die waterdeeltjes de lucht injoeg. In de vrieslucht (minstens minus 7 graden) kristalliseerden de waterdeeltjes tot sneeuw.

Nu nog worden verscheidene soorten kanonnen van het oude type ingezet. Maar intussen investeerden de wintersportoorden in nieuwe technologie om sneeuw te maken. In het Oostenrijkse Tux, bijvoorbeeld, is een netwerk van vernevelingsapparatuur aangelegd dat de pistes met een grondlaag of een bijkomende vacht kan bedekken. Zelfs als er geen natuurlijke vlok valt, kan zo 2.000 tot 1.600 meter hoog boven de zeespiegel worden geskied op de Eggalm in de deelgemeente Lanersbach. Bedoeling is, bij mangel van sneeuw tussen december en april, niet iedereen naar de eeuwige glijvelden te jagen op de gletsjer van Hintertux. Hoe werkt het systeem ?

MILIEUHINDER ?

Het water, afkomstig uit een verzamelbekken, dient eerst gezuiverd. In Tirol mag alleen water van drinkkwaliteit worden gebruikt voor het aanmaken van kunstsneeuw. In een elektronisch gestuurde centrale verwijderen filters vaste bestanddelen en neutraliseert een ultravioletbehandeling ziektekiemen. Het water wordt er dan afgekoeld tot 0,5 graden Celsius, via een ventilator die buitenlucht blaast op een cascadesysteem. Vervolgens wordt het in kilometers leidingen onder de skipistes gepompt. Op die leidingen staan, om de veertig meter, twee soorten verstuivers gemonteerd. Eén meter hoge pistolen en twaalf meter hoge masten, die 360 graden kunnen draaien om de sneeuwmakende nevel op de gewenste plekken te verdelen.

In de verstuivers van de masten komt water aan onder maximaal 30 bar druk. En vlak erboven ook lucht, onder 10 bar druk. Door dat bovenste gaatje wordt lucht geïnjecteerd in het water, zodat het verpulverd neerkomt, als sneeuw. Een liter water levert 2,5 kubieke decimeter sneeuw aan. De productie vereist een buitentemperatuur lager dan minus 2 graden. En de luchtvochtigheid moet minstens 70 à 80 procent bedragen.

Het pompstation van Tux bevat een reserve van 2.000 kubieke meter water. Voldoende om twee etmalen aan een stuk sneeuw voort te brengen. Er werken voltijds twee mensen in de computergestuurde sneeuwfabriek. Na het seizoen nemen ze de 76 masten met verstuivers en de pistolen weg, zodat de zomertoerist niet kan klagen over landschapshinder.

Blijft de ecologische discussie. Tegenstanders beweren dat kunstsneeuw het Alpenmilieu aantast. Voorstanders betogen dat hij de plantengroei beschermt tegen wortelbeschadiging door skiërs en belet dat de lentewas te vroeg zou intreden. De wetenschap heeft nog niet uitgemaakt wie gelijk heeft.

F.V.

Een ouderwets sneeuwkanon.

Het verdeelcentrum van kunstsneeuw is computergestuurd.

Masten met waterverstuivers en openingen voor luchtinjectie.

Een sneeuwvernevelaar van Amerikaanse origine.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content