Sites & apps

© GF
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Het diverse Londen

Untold London is een grabbelton voor iedereen die de verschillende gemeenschappen van Londen beter wil leren kennen. Historica Sara Wajid brengt hier alle activiteiten samen die verband houden met de geschiedenis van – bijvoorbeeld – de Aziatische, de Afrikaanse of de Joodse gemeenschap. Ook de holebigemeenschap wordt niet vergeten. Meestal worden er tentoonstellingen of festivals besproken of aangekondigd die georganiseerd worden door een van de musea die de website ondersteunen: het Museum of London, het Horniman Museum, het London Transport Museum en het Geffrye Museum. Het beeld van het ‘Britse’ Londen is dringend aan een correctie toe. In de Britse hoofdstad worden 300 verschillende talen gesproken en een derde van de inwoners is niet in Groot-Brittannië geboren.

UNTOLDLONDON.ORG.UK/

Een geschenk aan Wikipedia

Het Walters Art Museum in Baltimore (Maryland, VS) heeft meer dan 19.000 foto’s van kunstwerken geschonken aan Wikimedia Commons, een onderdeel van Wikipedia. De foto’s mogen door iedereen gebruikt worden, vrij van auteursrechten. Het gaat om foto’s van collectiestukken uit het museum: antieke kunst, middeleeuwse kunst, decoratieve voorwerpen, Aziatische kunst, Oude Meesters en schilders uit de negentiende eeuw. Wikipedia gebruikt de beelden om de artikels van de online encyclopedie te illustreren, maar hoopt ook dat ze door u en mij gebruikt worden op het internet. De collectie is inderdaad erg divers en bevat ook een hele reeks ‘Vlaamse’ kunstvoorwerpen, zoals schilderijen en handschriften. U kunt de beelden in verschillende resoluties downloaden.

BLOG. WIKIMEDIA.ORG/2012/05/08/WALTERS-MUSEUM-UPLOADS-19000-PHOTOS-TO-WIKIMEDIA-COMMONS

Uw whereabouts

We zijn tegenwoordig allemaal on the move. Kinderen naar school brengen. Naar een vergadering in het centrum. Naar een ouderavond. Op stap met vrienden. Mensen in uw omgeving willen weten waar u precies bent of waar precies dat restaurant is waar u hebt afgesproken. Een telefoontje of een sms is natuurlijk snel gepleegd, maar wie een smartphone heeft (of een tablet) kan voortaan ook gebruikmaken van Glympse. Met een paar klikken kunt u uw whereabouts delen met individuele contactpersonen of met uw vrienden en kennissen op Facebook en Twitter. U behoudt de volledige controle, want u bepaalt wie een ‘glimp’ van uw locatie te zien krijgt en voor hoe lang. Ook handig wanneer u daags na een avondje uit niet meer weet waar u hebt uitgehangen.

GLYMPSE.COM

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content