Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Bed peace, revisited

Op 26 maart 1969 hielden John Lennon en Yoko Ono tijdens hun huwelijksreis een ‘bed-in’ in kamer 702 van het Hilton Hotel in Amsterdam. Ze wilden daarmee protesteren tegen de Vietnamoorlog. 43 jaar later bestaat kamer 702 nog steeds en heet ze de ‘John and Yoko Honeymoon Suite’. Om die memorabele dag te herdenken, werd tussen 23 en 26 maart van dit jaar een opmerkelijk initiatief genomen.

Vredelievende mensen uit de hele wereld konden hun vredeslied componeren (of naspelen) en uploaden. Een speciale piano, die door Steinway and Sons was gemaakt, speelde de muziekstukken automatisch af. Op 26 maart, op de verjaardag van de ‘bed-in’, werden de beste stukken vanuit kamer 702 uitgezonden op Piano for Peace. U kunt ze daar nog eens allemaal opnieuw beluisteren.

WWW.PIANOFORPEACE.COM

De Ierse pers

De Irish Newspaper Archives bieden toegang tot twee miljoen krantenpagina’s van 23 krantentitels en dat van de achttiende eeuw tot nu. Van The Irish Independent en The Anglo-Celt tot The Freeman’s Journal. Van dertig andere titels bezit het archief kopieën op microfilm. Ze worden dit jaar nog toegevoegd.

Krantenarchieven zijn een goudmijn voor iedereen: scholen en onderzoeksinstellingen, journalisten, verenigingen, bedrijven en individuen. Wie zijn/haar stamboom wil vervolledigen en Ierse roots heeft, zal ongetwijfeld veel informatie vinden in de geboorte- en overlijdensberichten. Fans van illustere sportfiguren kunnen hun exploten uit het verleden herbeleven.

Wie zich echt helemaal wil laten gaan, kan ook een ingelijste voorpagina bestellen.

Gratis is dat grasduinen niet. Voor elk type gebruiker zijn er tarieven.

WWW.IRISHNEWSARCHIVE.COM

Iedereen koerier

mmMule is geen sociaal reisnetwerk zoals alle andere. U doet ook nog iets nuttigs en u houdt er originele cadeaus of ervaringen aan over. Iedereen die een reis plant, kan zich opgeven en in contact komen met lokale mensen die op ‘iets’ zitten te wachten. Zo kunt u voor hen koerier spelen. Misschien willen ze wel een pot speculaaspasta of een stapel van hun favoriete tijdschriften ontvangen. Medicijnen zijn in sommige uithoeken van de wereld even levensnoodzakelijk als onvindbaar.

U krijgt er ook iets voor in de plaats: een rondrit langs de geheime plekjes van een exotisch eiland. Een prachtig origineel geschenk. De return moet u zelf onderhandelen met uw bestemmeling. Zo kunt u authentieke, lokale reiservaringen opdoen en een pak goede vrienden maken.

U krijgt ook richtlijnen mee, want het is natuurlijk niet de bedoeling om met een rugzak vol nederwiet naar den vreemde te reizen, of wat dacht u?

MMMULE.COM

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content