Selecties

Patrick Delaroche

Horlogejournalist en connaisseur Patrick Delaroche presenteert zijn top 10 van 2018.

01. Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph

In deze tijden van geconnecteerde horloges is het een pertinente vraag: wat was er van het mechanische horloge geworden zonder een clientèle dat vatbaar is voor een zekere vorm van nostalgie? De mythische pandawijzerplaat van dit model neemt je mee naar de gouden tijden van de popmuziek en sportwagens.

02. Hermès Carré H

Een horloge dat dubbel plezier biedt. Door alleen er al naar te kijken. Maar ook, daarna, te zien hoe snel leesbaar de originele typografie wel is, en dan die details die verder gaan dan gewoon een vierkantje van staal. Kijk naar het profiel van de kast, en het effect van licht op de oppervlakten… Heerlijk.

03. Rolex Oyster Perpetual GMT-II

Rolex toonde dit horloge voor het eerst in 1955. Sindsdien werd en wordt het alleen maar beter. Deze versie 2018 van het bekendste horloge met dubbele tijdzone behoudt zijn charme van weleer maar is tegelijk vernieuwend: gangwerk van de nieuwe generatie, vereenvoudigd afstellen, nooit eerder gebruikte bekleding.

04. TAG Heuer Monaco Bamford

Icoon uit de jaren 70, maar verrassend hedendaags na een beurt bij een expert in ‘customisation’ van luxehorloges: kast van carbon, volledig zwarte wijzerplaat en, als finishing touch, chronometerwijzers in aqua. Herkenbare signatuur van de Londense designstudio, inderdaad.

05. Bvlgari Octo Finissimo Automatique sablée

In 2017 ontdekten we al de ondraaglijke lichtheid van dit zeer platte horloge in de titaniumversie. Deze keer komt het esthetische aspect op de eerste plaats: de bekleding, rose of rhodiumstaal, benadrukt maar wat graag de zuivere lijn.

06. Bell & Ross BR03-92 Diver Blue

Het succes, vorig jaar, van het eerste vierkanten duikhorloge overtuigde Bell & Ross. Er komt nu dus een volledige collectie. Dat er werd gekozen voor een adembenemend mooie blauwe wijzerplaat, spreekt vanzelf. Het is de laatste kleur die bij een duik onder water verdwijnt.

07. Sevenfriday M2B/01

Een eenvoudig automatisch horloge dat er zeer gecompliceerd uitziet. Dat is de succesformule van dit Zwitserse merk dat zijn horloges in Azië fabriceert. De wijzerplaat van dit horloge kreeg zeven laagjes kleur, gunmetal, en het uur wordt getoond met een schijf in een opening ter hoogte van 9 uur. Nog opvallend, de kroon die links zit.

08. Rado True Thin Line Nature

Die fantastische wijzerplaten in gekleurde keramiek van deze lijn onderstrepen dat dit huis de techniek beheerst om met hightech materialen te werken. Een techniek die Rado trouwens als allereerste toepaste. Het gamma zocht inspiratie in de natuur: groen zoals een blad, bruin zoals aarde, blauw zoals water.

09. Zenith Defy Classic

Deze collectie bevestigt de renaissance van Zenith. Een mooie, traditionele mechaniek in combinatie met hedendaagse tinten: een kast van titanium, skelet-wijzerplaat in de vorm van een ster, en een automatisch gangwerk van het type ‘Elite’ dat zich maar wat graag laat zien.

10. Omega Speedmaster “Dark Side of the Moon” Apollo 8

Vijftig jaar na de eerste vlucht rond de maan – op naam van Jim Lovell – serveert Omega dit fantastische horloge, helemaal van zwarte keramiek. Het gangwerk heeft zich laten inspireren door de vorm van de maan: de kant van de aarde is zichtbaar door een wijzerplaat in daglicht, en de donkere zijde van de maan zit in de doorzichtige achtergrond.

01
01
02
02
03
03© ©Rolex/Alain Costa
04
04
05
05
06
06
07
07© KEYSTONE
02
02
03
03© ©Rolex/Alain Costa
04
04
09
09© ©Rolex/Alain Costa
10
10
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content