De Vlaamse volksvertegenwoordiger (CD&V) is verbolgen over de beelden van de seksfuif in het Big?Brotherhuis. De Mediacommissie moet nu ingrijpen, vindt hij.

De Vlaamse volksvertegenwoordiger (CD&V) is verbolgen over de beelden van de seksfuif in het Big?Brotherhuis. De Mediacommissie moet nu ingrijpen, vindt hij.

JA

Herman Bral

‘Media en critici zullen altijd wel een stok vinden om Big Brother mee te slaan. Wij worden nu beschuldigd van dingen die de bewoners zelf uitgespookt hebben. De criteria zijn precies dezelfde als vorig jaar. Big Brother is reality-tv en het zijn de bewoners die het scenario bepalen. Als zij met elkaar onder de lakens willen duiken, dan is dat hun verantwoordelijkheid. Wij maken de relaties van de kandidaten dus niet kapot, dat doen ze zelf. De kritiek dat wij het gedrag zouden uitlokken, is flauwekul. Oké, we hebben een feestje voor de bewoners georganiseerd, maar dat was op hun verzoek. Het was helemaal niet onze bedoeling dat dat feestje uit de hand zou lopen. Als dat wel zo geweest was, dan hadden we sloten drank laten aanrukken en dat hebben we bewust niet gedaan.

Het argument dat de kandidaten tegen zichzelf beschermd moeten worden, gaat niet op. Alle bewoners zijn volwassen mensen die zich op eigen initiatief hebben laten opsluiten. Wij hebben ze gekozen omdat we vonden dat ze goede kandidaten waren. Niet omdat ze bereid waren hun borsten aan heel Vlaanderen te laten zien, zoals her en der wordt gesuggereerd. De bewoners weten maar al te goed dat ze vierentwintig uur per dag gevolgd worden en dat we alle fragmenten kunnen uitzenden. Ze zijn allemaal gebrieft over de mogelijke gevolgen van hun deelname en ze hebben allemaal psychologische tests ondergaan. In tegenstelling tot de kandidaten van vorig jaar hebben ze zelfs de impact van het programma kunnen vaststellen. Waarom zouden wij ze dan nog tegen zichzelf moeten beschermen ?’

De beelden van het voorval waren ook helemaal niet provocerend of shockerend. Het waren alleen een paar suggestieve beelden, we hebben niet eens expliciete seksscènes getoond. Vorig jaar hebben we soortgelijke beelden uitgezonden en daar kraaide toen geen haan naar. Het enige verschil was dat de gebeurtenissen zich nu in twee uur tijd hebben afgespeeld. Trouwens, het zou belachelijk geweest zijn om de beelden niet uit te zenden. Een heleboel mensen had ze al rechtstreeks gezien op Canal Digital en internet. Iedereen heeft het recht om er wel of niet naar te kijken. Punt uit.’

NEE

Carl Decaluwé

‘Ik wil niet de nieuwe zedenmeester van Vlaanderen worden, maar ik vind dat je als politicus vragen mag hebben bij zo’n uitzending. De grenzen van het fatsoen zijn in dit geval ver overschreden. Het gaat niet meer over tederheid tussen twee mensen, maar over gratuite seks. Het argument van de programmamakers dat ze uitzenden wat zich in het Huis afspeelt, is flauw. Iedereen kon zien dat de programmamakers alles in scène gezet hebben door de kandidaten dronken te voeren. De kijkcijfers van Big Brother 2 waren niet denderend en dan grijpen ze maar naar de harde middelen.

Vooral de vaststelling dat de normen alweer verschoven zijn, stemt tot nadenken. Vorig jaar keken we nog naar Betty die naakt uit de douche kwam, nu zijn we alleen nog tevreden met een orgiescène. Als je een camera op straat zet voor een veiliger verkeer, dan staat iedereen op zijn achterste poten. Maar dit kan zonder enig probleem. Ik kan me voorstellen dat mensen die zoiets zien, denken: dat gaan we ook proberen. Akkoord, het gebeurt al, maar televisie moet daar geen extra stimulans toe geven. Het is ook overduidelijk dat een aantal mensen enkel en alleen in het Huis zitten om bekend te worden en daar ook alles voor over hebben. Zulke mensen moeten vooral tegen zichzelf beschermd worden. Het is schandalig dat er televisiemakers bestaan die hun naïviteit proberen uit te buiten.

Het is niet aan de politiek om te zeggen wat kan en wat niet. Het is om te beginnen heel moeilijk om het begrip ‘goede zeden’ te definiëren, omdat het een subjectief gegeven is. Als er twintig jaar geleden een blote borst op televisie te zien was, dan sprak iedereen daar schande over. Nu is het de normaalste zaak ter wereld. We hebben een Kijk – en Luisterraad en een Mediacommissie in het leven geroepen om dit soort kwesties te behandelen, maar ze mogen wel eens uit hun pijp komen. Er zijn al genoeg signalen gekomen uit het publiek en de media dat dit niet meer kan. Als zij dit soort programma niet aanpakken, dan wil ik die instanties daartoe wel aansporen. De directie van Kanaal 2 moet zelf ook optreden. Ze hebben dan wel de namiddaguitzending geschrapt, maar eigenlijk had de hele uitzending het scherm niet mogen halen.’

Opgetekend doorStijn Tormans

Stijn Tormans

‘Grenzen van fatsoen zijn ver overschreden.’

‘De bewoners bepalen het scenario.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content