De vrije schoolkeuze stelt in Brussel niet zoveel meer voor. Er valt namelijk nauwelijks nog iets te kiezen.

Bijna 2000 kinderen of een kleine 40 procent van alle in januari aangemelde kinderen hadden begin deze week nog geen plaats in een Nederlandstalige basisschool in Brussel. Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor onderwijs, zegt dat uiteindelijk iedereen érgens terecht zal kunnen, maar gewaagt intussen wel van ‘een fundamentele crisis’ in het Brusselse onderwijs.

Als gevolg van die crisis zullen nogal wat ouders zich tevreden moeten stellen met een school waarvoor ze niet gekozen hebben. En ook bij de 60 procent gelukkigen die wel ergens een voet tussen de deur kregen, was dat vaak ook niet in de school van hun voorkeur. Ouders kunnen bij de aanmelding van hun kind namelijk vijf mogelijkheden aangeven. Via een ingewikkeld spel van parameters wordt dan een school toegewezen waar ouders hun kind vervolgens kunnen gaan inschrijven. De onvrede over wat sommigen een loterij noemen, is groot. De kinderziektes van de nieuwe inschrijvingsprocedure, dit jaar voor het eerst via onlineaanmeldingen (jammer voor wie thuis geen internetverbinding heeft, maar dit terzijde), hebben daarbij ook niet echt geholpen.

Brussel verjongt in een hoog tempo, maar de capaciteit van de scholen is onvoldoende meegegroeid. Het plaatsgebrek laat zich nu al sterk voelen in het basisonderwijs, en over enkele jaren komt vanzelfsprekend ook het secundair onderwijs onder druk te staan.

Volgens een studie van de VUB zullen er in 2014 liefst 15.000 plaatsen te weinig zijn in de Brusselse scholen. Voor het Nederlandstalige onderwijs komt dat neer op een tekort van 3000 plaatsen, ervan uitgaand dat Vlaanderen zijn huidige marktaandeel in Brussel wil behouden. Maar 2014, dat is natuurlijk morgen in termen van scholenbouw. Wie anno 2010 in Brussel een kind op de wereld zet, mag zich dus terecht zorgen beginnen te maken. Want ook al groeit het politieke besef dat er iets moet gebeuren, een oplossing is nog niet in zicht.

Gezamenlijke actie van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap lijkt de enig mogelijke weg. Het heeft immers geen zin dat Vlaanderen bijvoorbeeld nieuwe scholen zou bouwen als de Franstaligen achterwege blijven. Maar dit is ook geen probleem van de Franstaligen alleen, zoals sommigen in Vlaanderen willen doen uitschijnen. Meer dan de helft van de in Brussel geboren kinderen spreekt thuis trouwens Nederlands noch Frans.

Voor jonge ouders is de hele scholenkwestie een grote stressfactor. Wonen in Brussel biedt heel wat voordelen – denk aan het uitgespaarde fileleed. Maar men moet ook heel wat zaken voor lief nemen, zoals hoge woningprijzen, weinig groen, en nu dus ook een scholencrisis. Geen wonder dat tweeverdieners met jonge kinderen de hoofdstad blijven verlaten.

BLOG! Reageer op blogs.knack.be/opinie

door Han Renard

Volgens een studie van de VUB zullen er in 2014 liefst 15.000 plaatsen te weinig zijn in de Brusselse scholen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content