Hoe zou het toch komen dat dit verhaal op de lachspieren werkt? Misschien door die wijnfles: was die vol of leeg? Misschien omdat het heldhaftige gedrag van de volksvertegenwoordiger op de een of andere manier doet denken aan het lied van Boerke Naas. Misschien door de manier waarop het is opgeschreven, als een proces-verbaal van tweede wachtmeester Desimpelaere. ‘Mijn naam is Coveliers Hugo. Ik wens Nederlands te spreken. De overvallers waren van het Noord-Afrikaanse type. Ik heb hen toegeroepen: scheer u weg, rapalje, of ik roep de schepen van Integrale Veiligheidszorg! Zij kozen vervolgens het hazenpad.’

Genoeg gelachen. Homejacking is een ernstige zaak, en we mogen aannemen dat het slachtoffer een beetje in de war was. Maar dat geeft een politicus nog geen vrijbrief om racistische praat uit te slaan. Bovendien roept het verhaal van Coveliers een paar interessante vragen op. Zoals: wat staat er in dat wetsvoorstel? Kun je een wetsvoorstel indienen tegen stemrecht voor migranten? Met andere woorden: tegen iets wat niet bestaat?

Er zijn in dit land wel vaker politici met de dood bedreigd, zonder dat ze met hun verhaal naar de pers liepen. De kwestie is dus: waarom zocht Coveliers de publiciteit? Het Antwerpse parket heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de overval op Zillion-baas Frank Verstraeten en diens ex Brigitta Callens. Die zou in scène zijn gezet. Dit is niet het soort schelmenstreken waartoe iemand als Coveliers zich leent, maar zo ja, dan zou het motief daarvoor snel gevonden zijn.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content