Hubert van Humbeeck

De overwinning voor links bij de Franse gemeenteraadsverkiezingen is nog groter dan verwacht.

Hoe de president, zijn eerste minister of zijn partij de uitslag van de lokale verkiezingen ook draaien: een jaar na de overwinning bij de presidents- en parlementsverkiezingen kreeg rechts van de Franse kiezers een flinke tik op de vingers. Het klopt ook niet dat vooral lokale belangen een rol hebben gespeeld. Er waren namelijk ook kantonnale verkiezingen, en die wezen nog nadrukkelijker op de stevige winst van de linkerzijde. De enige balsem op de wonde is dat rechts de mairie van Marseille behoudt.

Maar dat is dan ook de enige stad van gewicht die een kandidaat van de partij van de president kon winnen. De Parti Socialiste sleepte 25 steden van meer dan 100.000 inwoners in de wacht. Na Rijsel, Lyon en Parijs levert links nu ook de burgemeester in steden zoals Toulouse, Straatsburg, Reims en Saint-Etienne. Daarmee doet de PS het een stuk beter dan zelfs eerste secretaris François Hollande had gehoopt. Zijn conclusie kwam dan ook snel: ‘Sarkozy moet naar de mensen luisteren en zijn politiek aanpassen.’

Zelf kan hij zich nu volop richten op het congres van zijn partij, dat over enkele maanden moet beslissen welke kant links in Frankrijk uit wil. Probeert de PS op te schuiven naar het centrum, waar de centrist François Bayrou met zijn kleine MoDem maar geen vaste voet aan de grond krijgt? Kiest ze voor een toekomst met Ségolène Royal, of met de populaire burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs?

De rechterzijde likt nog even haar wonden. Het lijkt erop dat de Fransen niet in de eerste plaats tegen hervormingen hebben gestemd, maar toch vooral tegen een stijl van besturen. De luxe waarmee Nicolas Sarkozy graag uitpakt en alle heisa rond de vrouwen in zijn leven. Ex-premier Jean-Pierre Raffarin is al langer kritisch voor het Elysée. Hij vond maandag dat de UMP, de partij van de president, te weinig oog heeft voor het politieke centrum en dat de regering een te rechtse koers vaart. Raffarin vindt dat Sarkozy bijna een jaar na zijn verkiezing tot president eindelijk werk mag maken van een werkgelegenheidsbeleid.

Het Elysée liet weten dat de president andere accenten zal leggen. Er wordt verwacht dat hij zijn regering nog deze week zal aanpassen. Om de bladzijde om te draaien. Maar hij staat ondertussen wel weer met twee voeten op de grond. Zij het misschien maar voor even.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content