Ruim baan voor Erdogan

© reuters/Baderkhan Ahmad

De voorbije jaren patrouilleer- den Amerikaanse en Turkse troepen gezamenlijk langsheen de Turks-Syrische grens. Aan die samenwerking komt weldra een einde. Afgelopen weekend kondigde het Witte Huis aan dat de Amerikaanse troepen zich zullen verplaatsen. De Turkse president Erdogan heeft een nieuw militair initiatief aangekondigd tegen de Koerdische milities in Noord-Syrië. De VS willen daarbij niet in de weg lopen.

Volgens Turkijekenner Ebubekir Isik spelen voor Erdogan vooral interne aangelegenheden. De voormalige AKP-kopstukken Ali Babacan en Ahmet Davutoglu richtten drie weken geleden een nieuwe partij op, die Erdogans partij flink pijn kan doen. ‘Ik denk dat Erdogan weldra vervroegde verkiezingen zal aankondigen. Door nu een interventie te beginnen en daarna verkiezingen te houden, hoopt hij het succes van die nieuwe partij af te blokken.’

Voor de Koerden moet de Amerikaanse terugtrekking aanvoelen als een mes in de rug. Tijdens de oorlog tegen de Islamitische Staat vochten Koerdische milities met Amerikaans materieel tegen het kalifaat. Nu de strijd gestreden is, worden ze de facto overgeleverd aan de genade van het Turkse leger.

Het volledige interview met Ebubekir Isik leest u op Knack.be/Noord-Syrië

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content