Rookie of the Year

Henri © A. Nullens

Deze categorie bekroont een jong architectenbureau dat een vernieuwende architectuur combineert met een strak algemeen beheer.

MADAM architectuur

MADAM architectuur is een jong bureau dat intussen drie jaar bestaat. De zaakvoerders, beide jonge dertigers, wisten op deze korte tijd al heel wat te realiseren. Dat blijkt onder meer uit hun project HENRI in Sint-Agatha-Berchem, een fraai afgewerkte nieuwbouw met twee duplexappartementen op een relatief klein perceel. De wooneenheden zijn zo geschakeld dat ze onafhankelijk van elkaar functioneren. Ondanks de beperkte ruimte beschikken ze elk over een eigen inkom, buitenruimte, parkeerplaats en kwalitatieve leefruimte. Een andere treffende referentie is het project ZONNELIED, een woonzorgcentrum voor mensen met een meervoudige handicap in Eizeringen. Het volume bestaat uit twee gestapelde boomerangs. Elk been herbergt een leefgroep en heeft een unieke relatie met de omgeving. Ook het PORSELEIN-project in Anderlecht verdient een vermelding. Daarbij verbindt een compacte passiefwoning met bijzondere architecturale kwaliteiten de afwijkende kroonlijsthoogtes van de aanpalende gebouwen.

Porselein
Porselein© A. Nullens

net architectuur

Net architectuur is een collectief van vier ingenieur-architecten, met hoofdzetel in Gent. De projecten zijn erg divers, maar ontstaan telkens uit een gedreven zoektocht naar intelligente oplossingen en resultaten – ongeacht programma, schaal of regio. Duurzaamheid, beleving, bouwkost, stedenbouwkundige aspecten en socio-culturele inschrijving worden integraal en intrinsiek benaderd, wat resulteert in “totaalontwerpen” waarin alle parameters en randvoorwaarden opgenomen zijn. Voor de Brugsche Rugby Club ontwierp net architectuur een vaste uitvalsbasis met faciliteiten op maat en een sterke uitstraling die het louter utilitaire overstijgt. Een tweede pronkstuk in Brugge is de reconversie van een beschermd herenhuis tot kangoeroewoning. En in de Bogerse Velden, in het noordelijke deel van Lier, verzoende het twee belangrijke ambities – compactheid en groene open ruimte – bij de vormgeving van 24 sociale koopwoningen rond een publieke tuin, die telkens per drie geclusterd zijn.

Bogerse Velden
Bogerse Velden© A. Vernimmen Photography

RAAMWERK

RAAMWERK staat voor logische en bouwbare architectuur die trends en stijlen tracht te overstijgen. Het probeert de geschiedenis en traditie van het architectuurlandschap te integreren in een persoonlijk verhaal, zonder historiserend te zijn. Zo ontstaan duurzame concepten die het hedendaagse overstijgen. Een project waarin deze filosofie uitstekend tot uiting komt, is het Jeugdontmoetingscentrum in Lichtervelde: een huis in de brede zin van het woord. Het gebouw is ontwikkeld rond twee buiten-kamers met een open haard. De gelaagd-heid zorgt ervoor dat het gebouw zich op diverse manieren toont en een veelzijdig, ongedwongen gebruik toelaat. Deze flexibiliteit vloeit voort uit de architectuur: een schikking van volumes die onderling verbonden zijn. Andere blikvangers in het oeuvre zijn het Wolterslaan-project in Sint-Amandsberg (renovatie en uitbreiding van bestaande woning met dokterspraktijk) en de Atelierwoning in Mariakerke (vereniging van woning met atelierruimte op een hoekperceel met beperkte oppervlakte).

Brugsche Rugby Club
Brugsche Rugby Club© A. Vernimmen Photography

TOOP architectuur

In 2014 sloegen architecten Jens Theuwen en Laurent Temmerman de handen in elkaar en vormden ze samen TOOP architectuur. Het bureau legt zich toe op nieuwbouw- en restauratieprojecten met verschillende schalen en programma’s. Zie bijvoorbeeld het WISTIK-project in Eksaarde, een kinderdagverblijf annex bibliotheek die moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats op de rusthuissite in het dorpscentrum. Als schakel tussen jong en oud zal het volume zich dankzij de nauwe band met het omgevingsgroen gedragen als een paviljoen in een park. CASWES draaide dan weer rond de realisatie van een vrijstaande eengezinswoning in Westouter, gelegen in een waardevol agrarisch decor. De atypische vorm van het perceel en de niet-optimale oriëntatie zijn omgevormd tot unieke troeven voor een eenlagig geheel dat maximaal geïntegreerd is in het landschap. Een ander paradepaardje in Westouter is project TAFS, een stijlvol gerenoveerd pand aan het dorpsplein met een karaktervolle voorgevel uit rode baksteen.

Herenhuis Brugge
Herenhuis Brugge© A. Vernimmen Photography
Atelierwoning
Atelierwoning© S. Bollaert/RAAMWERK i.s.m. Van Gelder Tilleman
Jeugdontmoetingscentrum Lichtervelde
Jeugdontmoetingscentrum Lichtervelde© S. Bollaert/RAAMWERK i.s.m. Van Gelder Tilleman
WISTIK
WISTIK© A. Van Battel
TAFS
TAFS© A. Van Battel
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content