In barre beurstijden is de core-satellitestrategie een goede manier om uwbeleggingsportefeuille te beschermen. Auteur Thierry Debels legt uit wat destrategie gewone beleggers te bieden heeft.

Beleggingsspecialisten en academici zoeken al jaren naar dé manier voor een gezonde portefeuillespreiding. Een methode die sinds enkele jaren fors aan populariteit wint, is de core-satellite-strategie. Daarbij deelt de belegger zijn portefeuille op in een kern met satellieten errond. De kern bestaat uit indexfondsen – beleggingsfondsen die een beursindex volgen – die u passief beheert. Rond die kern bouwt u met de rest van uw portefeuille satellieten, beleggingen waarmee u op extra rendement mikt, maar die dus ook meer risico inhouden. Het beheer van uw satellieten moet dan wel gedisciplineerd gebeuren, anders evolueert u opnieuw naar een traditionele onoverzichtelijke portefeuille. Dat betekent dat het toevoegen van een nieuwe belegging gepaard gaat met de verkoop van een bestaand effect, en dat de satellieten een beperkt gewicht moeten hebben in de portefeuille. Het is de bedoeling dat de (stabiele) kern met de indexfondsen minstens 60 procent van uw portefeuille uitmaakt, zodat het risico datu met de satellieten neemt beperkt is.

Journalist Thierry Debels schreef over het core-satel-litemodel het boek Beter beleggen in 6 praktische stappen. Hij vindt dat de strategie de gewone belegger veel te bieden heeft. ‘Het voordeel van die strategie is dat ze het beste van twee werelden brengt’, zegt Debels. ‘Je hebt indexfondsen die je met rust laat, en satellieten waarmee je op een hoger potentieel mikt. Door die twee te combineren, kan een belegger zijn potentiële rendement verhogen. Voor particuliere beleggers is dit de beste strategie, omdat ik weet dat ze graag handelen, kopen en verkopen. En als je dat met je volledige portefeuille doet, heb je al snel veel transactiekosten. Door die kern, waar je afblijft, kun je dat beperken. Daarom is het in moeilijke beurstijden een “minder slechte” strategie dan de andere. Maar het is zeker geen mirakeloplossing’.

Toch geeft Debels toe dat er ook een nadeel zit aan de core-satellitebenadering. ‘Het is een prachtig theoretisch concept, maar het is niet zo eenvoudig om hetin de praktijk te realiseren omdat indexfondsen in ons land nog moeilijk te vinden zijn. In de VS is dat al veel wijder verspreid. De oplossing zou zijn dat de financiële instellingen inzien dat dit een goed model is voor particuliere beleggers en het systeem praktischer maken door meer indexfondsen te lanceren. Maar dat doen ze niet, omdat ze daarmee in hun eigen vel snijden. Ze verdienen er namelijk niet veel aan.’

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content