Jean-Luc Dehaene heeft nog een paasvakantie om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. En om het land te redden.

Bij de N-VA wisten ze niet wat ze hoorden toen het in de wandelgangen van de Wet-straat begon te gonzen over gesprekken tussen koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene en Groen! en SP.A. Die (veelvuldige) contacten staan in schril contrast met de cold shoulder die Dehaene De Wever en co. heeft toegekeerd. De nieuwe opstoot over de burgemeesters in de faciliteitengemeenten kan niet los gezien worden van de verontwaardiging hierover bij de N-VA.

De reactie van FDF-voorzitter Olivier Maingain was voorspelbaar. Met zijn schandalige vergelijking tussen Vlaanderen en de nazibezetter wil hij vooral zijn kartelpartner testen. De MR is steeds meer de gegijzelde van het FDF, zeker nu de peilingen op verlies staan voor Reynders en de zijnen.

Waarnemers gingen ervan uit dat de heftige reacties van N-VA en FDF nadelig zijn voor Jean-Luc Dehaene. Een uurtje rekenwerk toont echter aan dat de ex-premier nu eindelijk weet wat hem te doen staat: een oplossing vinden voor B-H-V, zonder de extremisten aan Vlaamse en Franstalige kant.

Is dat mogelijk? Even rekenen. De huidige coalitie heeft met 94 stemmen een ruime tweederdemeerderheid. Maar met slechts 41 stemmen in de Vlaamse taalgroep is er geen ‘bijzondere meerderheid’ (tweederden in de Kamer en een gewone meerderheid in elke taalgroep). Die is nodig om een reeks bijzondere wetten te wijzigen (Financieringswet, Hervorming van de Instellingen, Brussel). En dat zal moeten als Dehaene een onderhandelde oplossing voor B-H-V wil. Als de SP.A meedoet, heeft hij voldoende stemmen. Als Caroline Gennez langs de zijlijn blijft, zijn de vier stemmen van Groen! nipt genoeg om de 45 broodnodige Vlaamse stemmen te verzamelen.

Maar wat als de MR – onder druk van het FDF – weigert een compromis te aanvaarden? Zelfs dan is er met de huidige samenstelling van de Kamer nog een oplossing mogelijk. SP.A en/of Ecolo/Groen! kunnen de bijzondere meerderheid leveren. In dat scenario valt de federale regering. Maar als er geen B-H-V-oplossing komt, zullen de Vlaamse liberalen het kabinet doen springen, zo orakelde voorzitter Alexander De Croo. Een reshuffle van Letermes regering lijkt dus sowieso onvermijdelijk.

De Vlaamse regering lijkt ook al ten dode opgeschreven. Als zij betrokken wordt bij een B-H-V-compromis, dan stapt de N-VA prompt op. En het is maar de vraag of Open VLD Kris Peeters wil depanneren.

Dehaene – en met hem de traditionele partijen – hebben nog één kans om de B-H-V-knoop te ontwarren. Sterker nog: ze hebben nog één kans om het land en de sociale zekerheid te redden. Dat kan alleen als, zoals Letermes kabinetschef Eric Kirsch zegt, de Financieringswet wordt gewijzigd. Alleen dan kan de federale overheid de pensioenen blijven betalen. Dit parlement is het laatste dat hiervoor de nodige bijzondere meerderheden kan leveren. Wanneer het establishment (met of zonder steun van de groenen) faalt, komen er nieuwe verkiezingen. Dan zal N-VA veel meer dan acht federale zetels behalen. De ‘antisysteempartijen’ aan Vlaamse kant (VB, N-VA, LDD) zullen voor een Vlaamse meerderheid voor bijzondere wetten incontournable worden.

Het worden cruciale dagen voor de Belgische democratie. Na Pasen wordt alles anders. Place your bets, ladies and gentlemen. Rien ne va plus.

door Karl van den Broeck

De traditionele partijen hebben nog één kans om het land en de sociale zekerheid te redden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content