Arbeidershuisjes worden binnenin volledig heropgebouwd.

‘Iedereen die Brugge ooit verlaten heeft, keert eens in zijn leven terug’, weten Luc en Lucien Lescrauwaet, vader en zoon uit een Brugs makelaarsgeslacht. Zoon Luc looft ‘de prachtige stadskern, die iedereen aanspreekt’, volgens vader Lucien is de veiligheid Brugges grootste troef. ‘Niet alleen voélt de Bruggeling zich veilig; het ís hier echt veilig. Criminaliteit is in Brugge vrijwel onbestaande. Je kunt hier perfect ’s avonds wandelen zonder lastiggevallen te worden.’

Welke delen van Brugge-centrum zijn populair?

LUCIEN LESCRAUWAET: Je kunt eigenlijk geen aparte tendensen onderscheiden per wijk, daar is Brugge intra muros, binnen de stadsmuren, te klein voor. Het centrum van Brugge is kleiner dan de meeste wijken van Brussel.

Dan kun je in Brugge in principe alle verplaatsingen te voet of met de fiets maken?

LUC LESCRAUWAET: Veel mensen doen dat en het wordt ook gepromoot door de stad. Bijna alle straten zijn enkele richting voor wagens, maar fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Welk type woning is in trek?

LUC: Zonder twijfel de gerenoveerde arbeidershuisjes. Brugge heeft daar een heel ruim aanbod van.

LUCIEN: Die huizen zijn ook nog best haalbaar voor een bescheiden budget. Een mooie arbeiderswoning op de Kazerneberg kost slechts tussen de 150.000 en de 200.000 euro. Dat is toch betaalbaar, zeker als je naar de huidige interestvoeten kijkt.

LUC: Een huis vinden met tuin én garage ligt wel moeilijk, omdat Brugge nu eenmaal weinig van die huizen telt.

Is bouwen in Brugge haalbaar?

LUC: Nee. Er is geen onbenutte ruimte meer, dus je zou daar een ander gebouw voor moeten platgooien. Dat wordt bijna niet gedaan. Wat je hier wel veel ziet, is dat men renoveert in karkasbouw: men behoudt alleen de buitenmuren en breekt binnenin alles af. Nieuwe vloeren, nieuwe binnenmuren, nieuw sanitair, alles nieuw. Maar van buiten ziet het er nog altijd uit als een typische Brugse arbeiderswoning. Men koopt zo’n huisje als krot aan en doet er een gouden zaak mee.

LUCIEN: Tegenwoordig is het moeilijk om nog een krot te vinden, want de meeste zijn al gerenoveerd. Renoveren is in Brugge allang een hype. We waren er veel vroeger bij dan bijvoorbeeld Antwerpen of Gent.

Heeft het toerisme invloed op de vastgoedmarkt?

LUCIEN: Niet echt. Slechts weinig toeristen kopen eigendom in Brugge en er geldt een hotelstop, dus iets kopen om het uit te baten, is ook niet meer mogelijk. Voor de vastgoedsector is dat op zich geen goede zaak, want de mogelijkheden van het vastgoed worden niet volledig uitgebuit.

Appartementen zijn in Brugge eerder schaars.

LUC: Die vind je vooral in de randgemeenten, meestal zijn het nieuwbouwprojecten.

LUCIEN: De stad Brugge schrijft vrij strenge bouwverordeningen uit; men laat niet toe dat het patrimonium al te ingrijpend verstoord wordt. Voor de aanblik van deze mooie stad is dat een goede zaak.

Hoe doen de Brugse randgemeenten het?

LUC: Je vindt er extreem dure woningen, maar een goedkoper aanbod is er ook. De bouwgrond is in de rand de laatste jaren, zoals overal in feite, flink in prijs gestegen.

LUCIEN: Er staan in de randgemeenten grote sociale nieuwbouwprojecten op stapel. Die zullen wellicht vooral jonge mensen aantrekken, wat op zijn beurt de prijzen in Brugge-stad zal temperen. n

Jef Van Baelen

‘Criminaliteit is in Brugge vrijwel onbestaande.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content