Aardbevingen en -verschuivingen. Zware aardbevingen treffen de Amerikaanse stad Seattle en Peru. Ook in België beeft de aarde: de schok in Limburg veroorzaakt lichte schade.

Branden. Bij een cafébrand tijdens de Sint-Sylvesternacht in de Nederlandse gemeente Volendam komen tien jonge mensen om het leven. In het Brusselse Noordstation woedt een hevige brand. De schade loopt in de miljoenen euro’s. In de buurt van de Keniaanse hoofdstad Nairobi sterven 58 kinderen bij een brand in een internaat.

Mijnrampen. Bij een ontploffing in een koolmijn nabij Donetsk in Oekraïne laten 36 mijnwerkers het leven.

Milieurampen. Voor de Galapagoseilanden bedreigt een olievlek de uitzonderlijke fauna en flora. Bij een aanvaring tussen een tanker en een vrachtschip voor de kust van Oostende komt 10.000 liter stookolie in de zee terecht. De smurrie overspoelt het strand tussen Nieuwpoort en Raversijde.

Epidemieën. Voor het eerst in twintig jaar wordt in het Verenigd Koninkrijk weer mond- en klauwzeer vastgesteld.

Ontploffingen. Een leraar en 41 kinderen sterven bij een vuurwerkontploffing in een basisschool in de Chinese provincie Jiangxi. Bij zware explosies in het petrochemische bedrijf AZF, bij Toulouse, vallen 18 doden en 650 gewonden.

Stadionrampen. In Johannesburg komen 43 mensen om in het gedrang voor het begin van een voetbalwedstrijd. Tijdens supportersrellen bij een voetbalwedstrijd in de Ghanese hoofdstad Accra laten 126 mensen het leven.

Treinongelukken. Een van de grootste treinrampen in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen, bij het Waals-Brabantse dorp Pécrot, kost aan acht mensen het leven. In het noorden van Engeland vallen dertien doden en meer dan zeventig gewonden bij een treinbotsing.

Vliegtuigongelukken. Een Russische Tupolev 154 wordt per vergissing door een Oekraïense raket neergeschoten. Alle inzittenden sterven. Bij een botsing tussen een lijnvliegtuig van de Scandinavische maatschappij SAS en een Duits particulier vliegtuigje op de luchthaven van Milaan Linate komen 118 mensen om. Een Airbus stort kort na het opstijgen neer in de New Yorkse wijk Queens, met 255 doden en 6 vermisten tot gevolg. Een Avro van Crossair stort in de buurt van Zürich neer: 24 doden.

Zeevaartrampen. Voor de kust van het Indonesisch hoofdeiland Java komen bij een scheepsramp minstens 370 mensen, onder wie vooral clandestiene immigranten, om het leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content