Filip Dewinter © BELGAIMAGE

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 11/17

1 De officiële centrale (…) voor katten, Cat ID, treedt in werking. Zo kunnen verdwaalde katten sneller herenigd worden met hun baasje en wordt ook de malafide dierenhandel aangepakt.

2 De burgemeester van Molenbeek verbiedt de ‘islamsafari’ van Filip Dewinter. Die wilde zijn Nederlandse collega-politicus (…) rondleiden in de ‘jihadhoofdstad van Europa’.

3 Binnenkort krijgt elke Belg een eBox, een digitale brievenbus om op een veilige manier alle digitale communicatie te ontvangen en beheren. Dat zegt minister van Digitale Agenda (…).

4 In (…) bestormt een twintigtal mensen een pand dat gekraakt wordt door Roma. Ze gaan gewelddadig tekeer, met stokken en Bengaals vuur. Zes mensen worden opgepakt.

5 In de Amerikaanse staat Texas opent een schutter het vuur in een (…). Er vallen 26 doden en een twintigtal gewonden. Na een vluchtpoging wordt de schutter dood teruggevonden in zijn auto.

6 In de Roma in Borgerhout gaat de film Vele Hemels Boven de Zevende in première, naar de succesroman van (…). De regie is in handen van Jan Matthys.

7 E-commerce kost de samenleving (…) euro per dag. Dagelijks zijn er zowat 150.000 leveringen aan huis die online werden besteld, wat leidt tot files, ongevallen en vervuiling.

8 De kok Antonio Carluccio (80) overlijdt. Deze pionier van de Italiaanse gastronomie werd wereldberoemd dankzij kookprogramma’s als Two (…) Italians, samen met Gennaro Contaldo.

9 De ECI Literatuurprijs gaat dit jaar naar (…), voor zijn boek De mensengenezer. Er waren ook nog drie Nederlandse auteurs genomineerd en twee Vlamingen: Annelies Verbeke en Peter Terrin.

10 De gemeentes Puurs en Sint-Amands fuseren op 1 januari 2019 tot (…). Een keuze voor eenvoud, aldus Koen Van den Heuvel, CD&V-burgemeester van Puurs.

11 ‘Je ziet aan (…) wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet.’ Zo verdedigt de Nederlandse premier de afschaffing van dedividendbelasting. Premier Michel kan er niet mee lachen.

12 In Brussel betogen honderden mensen tegen de migratiepolitiek van staatssecretaris (…). Volgens hen beknot de regering de rechten van mensen zonder papieren.

13 Op het Masters-tennistornooi in Londen behaalt David Goffin een historische overwinning tegen (…). In de halve finale verslaat hij ook Roger Federer. De finale verliest hij.

14 Speelgoedfabrikant Mattel stelt een barbiepop met hoofddoek voor. Inspiratiebron is Ibtihaj Muhammad, de schermster die als eerste Amerikaanse moslima met hijab een (…) won.

15 Een priester uit (…) moet voor de rechter verschijnen omdat hij weigerde zijn biechtgeheim te schenden toen een man hem aan de telefoon vertelde over zijn zelfmoordplannen.

16 De nieuwe kraakwet treedt in werking. Er is nu vooral meer rechtszekerheid en bescherming voor eigenaars van (…) panden. Meteen wordt een klacht ingediend tegen krakers in Gent.

17 De minimale dienstverlening bij (…) komt er. Spoormannen moeten 72 uur op voorhand melden of ze willen staken. Dat moet reizigersvervoer op een stakingsdag mogelijk maken.

18 De Australische muzikant Malcolm Young (64) sterft. De gitarist was medeoprichter van hardrockband (…). Drie jaar geleden raakte bekend dat Young aan dementie leed.

19 De Amerikaanse sekteleider Charles Manson (83) sterft. In 1969 droeg hij zijn volgelingen op om verschillende moorden te plegen. Zijn bekendste slachtoffer is actrice (…).

20 Bij een (…) in de staalfabriek ArcelorMittal in Gent valt één dode en raken twee anderen zwaargewond. Er zijn geen concentraties van giftige stoffen gemeten in de omgeving.

21 Op de International Emmy Awards in New York valt een Belgisch televisieprogramma in de prijzen: (…). Ook de fictiereeks Callboys was genomineerd, maar won geen beeldje.

22 Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil verbieden dat we nog roken in de auto als er kinderen meerijden. In (…) werd een dag eerder al zo’n verbod aangekondigd.

23 Het wetsontwerp rond burgerinfiltranten krijgt groen licht in de ministerraad. Voortaan kunnen ook burgers infiltreren in het misdaadmilieu en daar zelfs ‘(…) misdrijven’ plegen.

24 Bij een aanslag in een moskee in de Egyptische Sinaï zijn zeker 235 doden gevallen. Net na het (…) vindt een explosie plaats en werd er op de gelovigen geschoten.

25 Auteur Louis Verbeeck (84) sterft. Hij was vooral bekend van zijn (…), die hij voorlas op de radio. Verbeeck schreef ook verschillende kleinkunstliedjes, onder meer voor Miel Cools.

26 Op een ideologisch congres pleit de (…) opnieuw voor een vierdaagse werkweek. Dat is een van de 170 standpunten die worden goedgekeurd, goed voor een nieuw socialistisch manifest.

27 Er komt weer een koninklijk huwelijk in het Verenigd Koninkrijk: Prins Harry kondigt aan dat hij zal trouwen met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van de tv-serie (…).

28 Bij supermarktgroep (…) ontbreken in de rekken tientallen producten van voedingsbedrijf PepsiCo, onder meer bekend van Pepsi, Tropicana en Lay’s, door een conflict over inkoopprijzen.

29 Tijdens een zitting van het Joegoslaviëtribunaal in (…) sterft de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak. Na de bevestiging van zijn vonnis drinkt hij een flesje gif.

30 De Belg heeft mogelijk te veel betaald voor bier van (…). De Leuvense bierreus heeft volgens een rapport van de Europese Commissie zijn dominante positie op de Belgische markt misbruikt.

Oplossingen

1 databank 2 Geert Wilders 3 Alexander De Croo 4 Gent 5 kerk 6 Griet Op de Beeck 7 45.000 8Greedy9 Koen Peeters 10 Puurs-Sint-Amands 11 België 12 Theo Francken 13 Rafael Nadal 14 olympische medaille 15 Brugge 16 onbewoonde 17 het spoor 18 AC/DC 19 Sharon Tate 20 ontploffing 21Sorry voor alles22 Wallonië 23 minder belangrijke 24 vrijdaggebed 25 cursiefjes 26 Parti Socialiste 27Suits28 Colruyt 29 Den Haag 30 AB InBev

barbiepop met hoofddoek
barbiepop met hoofddoek© Ivan Nikolov/WENN.com

uw score……./30

Malcolm Young
Malcolm Young© BELGAIMAGE
roken in de auto
roken in de auto© BELGA
Slobodan Praljak
Slobodan Praljak© AFP
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content