Paul Kagame © AFP

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 08/17

1 Bij de 173 IS-terroristen die volgens Interpol in Europa zelfmoord-aanslagen willen plegen, zit er één Belg. Het zou gaan om de 24-jarige Abu Omar Al-Belgiki, een man met (…) roots.

2 Na vier jaar stopt het Brusselse gerecht zijn onderzoek naar belastingfraude en schriftvervalsing door beweging.net, de koepel van (…) werknemers-organisaties.

3 Luisa Ortega Díaz, de procureur-generaal van (…), opent een fraudeonderzoek rond de verkiezing van de grondwet-gevende raad. Twee dagen later wordt ze ontzet uit al haar functies.

4 Het aantal gevallen van hepatitis A stijgt sterk in Vlaanderen. In de eerste zes maanden van 2017 zijn al 230 gevallen gemeld, bijna (…) zo veel als de voorbije twee jaar samen.

5 Paul Kagame wint de presidentsverkiezingen in (…) met ruim 98 procent van de stemmen. Zijn twee tegenkandidaten hebben nauwelijks campagne kunnen voeren.

6 De Israëlische regering wil de kantoren van de Arabische nieuwszender Al Jazeera sluiten. Een week eerder verweet premier (…) de zender dat hij de Palestijnen ophitste tegen Israël.

7 Prins Laurent neemt deel aan een plechtigheid op de (…) ambassade, in militair uniform, en post een foto op Twitter. Premier Michel was niet op de hoogte en dreigt met sancties.

8 Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen verspreidt de lotnummers van (…) die mogelijk besmet zijn met fipronil. Consumenten wordt gevraagd die terug naar de winkel te brengen.

9 In de Chinese provincie Sichuan vallen minstens 19 doden bij een aardbeving. Deze regio is gevoelig voor aardbevingen: bij een grote aardschok in (…) vielen ruim 87.000 doden.

10 Donald Trump verscherpt zijn oorlogstaal tegen Noord-Korea. Hij suggereert dat zijn waarschuwing over ‘vuur en (…)‘, waarmee hij kritiek oogstte, niet hard genoeg was.

11 Schaarbeek wil een tijdelijk preopvangcentrum openen voor de vele migranten in het Brusselse (…). Staatssecretaris Francken en minister Jambon reageren afwijzend.

12 De Deense uitvinder Peter Madsen wordt beschuldigd van doodslag op de Zweedse journaliste Kim Wall. Ze werd voor het laatst gezien toen ze inscheepte op zijn zelfgebouwde (…).

13 In Mortsel worden supportersbussen van voetbalclub Beerschot Wilrijk bekogeld met stenen. De daders zijn vermoedelijk hooligans van voetbalclub (…).

14 In Ouagadougou, de hoofdstad van (…), vallen 18 doden bij een gewapende aanval op een restaurant. Vermoedelijk zijn de daders jihadisten.

15 Na ruim 50 jaar is het conflict met de linkse FARC in Colombia officieel voorbij. De rebellen hebben hun laatste wapens en springstof ingeleverd aan een vertegenwoordiger van de (…).

16 Vlaams minister Homans vernietigt 508 benoemingen van de stad (…). Contractuelen met meer dan 12 jaar dienst zijn er automatisch bevorderd tot statutairen, wat niet wettelijk is.

17 In Antwerpen worden vijf extra ontwerpteams aangesteld om de verschillende delen van de overkapping van de ring uit te werken, naast het team van intendant (…).

18 Steve (…), de omstreden topadviseur van het Witte Huis, moet opstappen. Al sinds zijn aantreden lag hij onder vuur, onder meer wegens racisme en seksisme.

19 Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) wil het (…) deels fiscaal aftrekbaar maken. Minister Liesbeth Homans (N-VA) vindt dat ‘allesbehalve een sociaal voorstel’.

20 De Amerikaanse acteur en komiek Jerry Lewis (91) sterft. In de jaren 40 en 50 vormde hij een bekend komisch duo met (…), nadien had hij nog een succesvolle solocarrière.

21 In (…) wordt een vrouwelijke loketbediende (38) doodgeschoten in een ACV-kantoor. Even later geeft de dader, een 36-jarige man van Poolse origine, zichzelf aan bij de politie.

22 Op Brussels Airport breekt een spontane staking uit bij bagageafhandelaar (…), wegens te veel overuren. Een 20-tal vluchten wordt geschrapt, duizenden stuks bagage blijven achter.

23 In Rotterdam wordt een concert afgelast in de Maassilo, door een terreurdreiging. Dat heeft overigens niets te maken met de bizarre naam van deze (…) popgroep: Allah-Las.

24 Belgen kunnen opnieuw op reis naar het eiland (…). Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Tunesië aangepast, al wordt wel nog de nodige waakzaamheid gevraagd.

25 Ons land stuurt de film Le fidèle van Michael R. Roskam naar de Oscars, in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. Ook zijn eerdere film (…) werd ingezonden – en genomineerd.

26 Vlaanderen heeft een nieuwe snelweg: de (…), tussen Brugge en Knokke-Heist. Die wordt officieel ingehuldigd door minister Ben Weyts en opent op 1 september voor het autoverkeer.

27 Op de berg Gabler in de Oostenrijkse Alpen komen vijf alpinisten om het leven. Ze hingen aan elkaar vast met een touw en zijn gevallen. Ook in de (…) Alpen sterven twee klimmers.

28 De Franse actrice Mireille Darc (79) overlijdt. In de jaren 60 en 70 gold ze als een van de iconen uit de Franse cinema. Haar artiestennaam was een verwijzing naar (…).

29 De populairste meisjesnaam in ons land was in 2016 opnieuw Emma, voor het veertiende jaar op rij. Bij de jongens wordt Louis na drie jaar van de troon gestoten door (…).

30 Bijna 18.000 Rohingya, moslims van een etnische minderheidsgroep in (…), zijn naar Bangladesh gevlucht. Enkele dagen eerder brak in het land dodelijk geweld uit tegen deze groep.

31 Het Brugse N-VA-kopstuk Ann Soete wil niet op één lijst staan met haar ‘vrouw-onvriendelijke’ partijgenoot (…). Ze stapt uit de partij en zal voortaan als onafhankelijke aan politiek doen.

Oplossingen

1 Marokkaanse 2 christelijke 3 Venezuela 4 dubbel 5 Rwanda 6 Netanyahu 7 Chinese 8 eieren 9 2008 10 woede 11 Maximiliaanpark 12 duikboot 13 Antwerp 14 Burkina Faso 15 Verenigde Naties 16 Gent 17 Alexander D’Hooghe 18 Bannon 19 huurgeld 20 Dean Martin 21 Diest 22 Swissport 23 Amerikaanse 24 Djerba 25Rundskop26 A11 27 Italiaanse 28 Jeanne d’Arc 29 Lucas 30 Myanmar 31 Pol Van Den Driessche

omstreden topadviseur
omstreden topadviseur© Getty Images

uw score……./31

Jerry Lewis
Jerry Lewis© Collection Christophel
Mireille Darc
Mireille Darc© Gamma-Keystone via Getty Images
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content