5 © BDW

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 05/19

Bernard Clerfayt, burgemeester van (…), wil een klacht indienen tegen enkele gemeenteraadsleden na rellen aan een school. Zij zouden foute informatie hebben verspreid.

2

In Amsterdam wordt het Actieplan Schone Lucht voorgesteld. Tegen 2030 wordt elk vervoer op (…) verboden, voor onder meer bussen, bootjes, brommers en auto’s.

3

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt zijn boek (…) voor. Daarin pleit hij voor een ‘leidcultuur’ met een burgerschapsexamen en ‘eed van trouw’ voor nieuwkomers.

4

Iets meer dan twee jaar na zijn troonsbestijging wordt Maha Vajiralongkorn, de koning van (…), nu ook officieel gekroond. Enkele dagen eerder verraste hij nog door plots te trouwen.

5

Radiopresentator Christophe Lambrecht (48) overlijdt door hartfalen. Hij presenteerde Music@Work op (…). In 2006 was hij een van de presentatoren van de 1e editie van Music for Life.

6

De Libris Literatuurprijs gaat naar de ‘autobiografische sciencefictionroman’ De goede zoon van Rob van Essen. En dus niet naar de topfavoriet Grand Hotel Europa van (…).

7

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil makkelijker leerkrachten kunnen ontslaan. In een studie van de Universiteit Antwerpen zeggen leerkrachten dat (…) procent onderpresteert.

8

Op Instagram maken de Britse prins Harry en zijn vrouw (…) de naam van hun zoontje, dat twee dagen geleden is geboren, bekend. Hij heet Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

9

De N-VA weigert te praten over een verhoging van de zorgpremie, iets waar de zorgsector al een tijdje om vraagt. Nu is het standaardbedrag (…) euro per jaar.

10

De Noorse prinses Märtha Louise stelt haar boek voor. Aan Het Nieuwsblad vertelt ze dat ze als kind een (…) onder haar matras legde om haar status als prinses te verifiëren.

11

De Amerikaanse actrice Peggy Lipton (72) overlijdt. Ze werd bekend door de televisieserie The Mod Squad. Eind jaren tachtig kreeg ze nog een rol in (…), de cultserie van David Lynch.

12

In (…) vindt een stille mars tegen seksueel geweld plaats, naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. Volgens de politie lopen ongeveer 15.000 mensen mee.

13

De Amerikaanse zangeres en actrice Doris Day (97) overlijdt. Haar grootste hit was (…). Ze speelde in tientallen films en een eigen sitcom, The Doris Day Show.

14

Aan de op- en afritten van de snelweg (…) in Lichtervelde protesteren buurtbewoners tegen een nieuwe hoogspanningsleiding. Ze vrezen voor gezondheidsproblemen.

15

De Amerikaanse staat Alabama keurt een wet goed die abortus in bijna alle gevallen verbiedt, ook bij verkrachting en (…). Alleen als het leven van de moeder in gevaar is, mag het nog.

16

Voetbalclub Racing Genk is de nieuwe landskampioen. Tegen Anderlecht eindigt de wedstrijd weliswaar met een gelijkspel, maar achtervolger (…) verliest tegen Standard.

17

Raoni Metuktire, de bekende milieuactivist uit (…), spreekt in Brussel de klimaatspijbelaars toe. Hij vraagt hun steun tegen de ontbossing van het Amazonewoud.

18

Sarah Bettens van muziekgroep K’s Choice maakt bekend dat hij transgender is en voortaan door het leven gaat als (…). Hij woont met zijn gezin in Californië.

19

Voetballer Vincent Kompany, bijgenaamd ‘Vince the (…)‘, verlaat na elf seizoenen zijn club Manchester City en wordt trainer-speler bij RSC Anderlecht.

20

Formule 1-piloot Niki Lauda (70) overlijdt. De autocoureur uit (…) werd vooral bekend door een zware crash in 1976. Hij raakte toen ernstig verbrand maar maakte een fenomenale comeback.

21

In de landbouwsector wordt op grote schaal geknoeid met (…). Op papier gaat het naar officiële verwerkers, maar in realiteit zijn de vrachtwagens (half)leeg en belandt het op weiden.

22

De Vlaamse regisseur Rik Kuypers (94) overlijdt. In 1955 verwierf hij faam met de film Meeuwen sterven in de (…). In 1982 verhuisde hij naar Peru, waar hij ook gestorven is.

23

Hij werkte 40 jaar lang voor Radio 2, maar nu neemt presentator (…) afscheid. In de jaren negentig kende hij groot succes met het programma Ochtendkuren, samen met Dirk Somers.

24

De Amerikaanse natuurkundige Murray Gell-Mann (89) overlijdt. Hij heeft veel betekend voor de elementaire deeltjesfysica door zijn introductie van de quarks. In 1969 kreeg hij de (…).

25

Alexis Dragonetti (50) sterft in een verkeersongeval. Hij was ceo van Ballon Media en gedelegeerd bestuurder van Boek.be, de organisator van de Antwerpse (…).

26

Ook in het Verenigd Koninkrijk worden – wellicht voor het laatst – Europese verkiezingen gehouden. Grote winnaar daar is de nieuwe Brexit Party van kopman (…).

27

Het treinstation (…) wordt ontruimd na een bommelding. Ook alle autotunnels in de hoofdstad worden afgesloten, met grote verkeerschaos tot gevolg.

28

Maleisië zal zestig illegaal geïmporteerde afvalcontainers – goed voor 3000 ton (…) afval – terugsturen naar landen als het VK, Australië en de VS.

29

Een rechter in Utrecht verbiedt alle activiteiten van motorclub (…) in Nederland. De geweldcultuur zou ‘de samenleving en rechtsstaat in gevaar brengen’.

30

Koning Filip stelt twee informateurs aan: (…) van de SP.A en Didier Reynders van de MR. Uiteindelijk leggen ze op 7 oktober hun definitieve preformatienota neer.

31

De Kennedytunnel bestaat 50 jaar. Een halve eeuw geleden knipte koning (…) het lintje door en wandelden duizenden mensen erdoor. Vandaag rijden er dagelijks 160.000 auto’s door.

Oplossingen 1 Schaarbeek 2 fossiele brandstof 3 Over identiteit 4 Thailand 5 Studio Brussel 6 Ilja Leonard Pfeijffer 7 twintig 8 Meghan Markle 9 52 10 erwt 11 Twin Peaks 12 Antwerpen 13 Que Sera Sera 14 E403 15 incest 16 Club Brugge 17 Brazilië 18 Sam 19 Prince 20 Oostenrijk 21 mest 22 haven 23 Luc Verschueren 24 Nobelprijs 25 Boekenbeurs 26 Nigel Farage 27 Brussel-Noord 28 plastic 29 Hells Angels 30 Johan Vande Lanotte 31 Boudewijn Uw score: …/31

8
8© Getty Images
18
18
19
19
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content