4 © REUTERS

Wat herinnert u zich nog van 2018? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 06/18

1

Mariano Rajoy moet aftreden als premier van (…). Het is voor het eerst in de geschiedenis van het land dat de premier een vertrouwensstemming verliest.

2

In (…) wordt de communistische grondwet hervormd, na meer dan veertig jaar. Raúl Castro, het voormalige staatshoofd van het land, zal het hervormingscomité leiden.

3

Door de groeiende onveiligheid in Oost-Congo wordt beslist om het Virunga National Park zeker tot het einde van 2018 dicht te houden. Het is het oudste wildpark van (…).

4

De leeftijdsbeperking op het doneren van (…) verdwijnt. Dat beslist minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Tot nog toe mocht het maar tot 71 jaar.

5

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) krijgt van de Europese Commissie kritiek op zijn voorstel rond (…): bootjes met vluchtelingen op de Middellandse Zee terugsturen naar Afrika.

6

Meer dan 10.000 Indiërs hebben de Facebookpagina van (…) geliket. Ook in Afrikaanse landen blijken enkele honderden fans te wonen. De partij ontkent dat er likes zijn gekocht.

7

Een duizendtal klanten van touroperator Thomas Cook mogen hun reis naar het Egyptische (…) gratis omboeken of annuleren. Brussels Airlines heeft eerder al vluchten geannuleerd.

8

De (…) kok Anthony Bourdain (61) sterft. Hij werd wereldberoemd als chef en schreef tientallen boeken, zoals Kitchen Confidential. Bourdain presenteerde ook kookprogramma’s.

9

De overleden zanger Bobbejaan Schoepen krijgt acht jaar na zijn dood een naar hem genoemd kunstwerk en een plein in Lichtaart. Daar heeft hij zelf het attractiepark (…) opgericht.

10

De Amerikaanse president Trump wil de slotverklaring van de G7-top niet onderschrijven. De (…) premier Trudeau heeft volgens hem ‘valse verklaringen’ afgelegd.

11

De komende maanden zal de NMBS de 27 grootste treinstations van ons land voorzien van gratis (…), zowel in de stationsgebouwen als op de perrons. In de treinen komt de voorziening er niet.

12

In Singapore ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider (…). Die laatste belooft een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

13

Federaal minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil dat er een vierde mobiele netwerkoperator komt op de Belgische markt. Dat moet leiden tot (…) prijzen.

14

Het UZ Brussel plaatst een (…) aan elk bedje van de dienst Neonatologie. Zo blijven ouders van te vroeg geboren kinderen altijd betrokken bij hun baby in de couveuse.

15

Uit overheidscijfers blijkt dat de Verenigde Staten de voorbije maanden bijna tweeduizend kinderen hebben gescheiden van hun ouders, die illegaal de grens met (…) waren overgestoken.

16

In (…) wordt de Glasgow School of Art, een van de meest iconische gebouwen van het land, verwoest door een zware brand. Vier jaar geleden heeft een kleinere brand er al toegeslagen.

17

Na een jarenlang aanslepende ruzie met Griekenland, wordt een akkoord ondertekend over een nieuwe naam voor de Balkanrepubliek Macedonië: (…).

18

In Antwerpen wordt de Fenix voorgesteld, een machine die ruwe (…) automatisch kan slijpen. Daardoor zou het slijpproces weer meer in ons land kunnen plaatsvinden.

19

Een twintigjarige man uit Guinee die zich onder een bus verstopte, is om het leven gekomen. De bus vertrok aan het Brusselse Noordstation, om via Brugge naar het (…) te rijden.

20

Vanaf midden oktober mogen inwoners van Canada kleine hoeveelheden (…) telen en consumeren. Het is het tweede land ter wereld dat consumptie toestaat voor recreatief gebruik.

21

In dierenpark Planckendael ontsnapt een (…) uit haar kooi. De pogingen om haar te verdoven mislukken en ze wordt doodgeschoten. Daarop komt veel kritiek.

22

Minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) vraagt in een nieuw wetsontwerp dat een eerste herinneringsfactuur altijd (…) moet zijn.

23

De bank ING België duikt op in de Panama Papers. Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vraagt een onderzoek door de (…).

24

In Turkije mag Recep TayyipErdogan zichzelf opvolgen als (…). Een dag later blijkt dat driekwart van de Turken die in België gestemd hebben, voor hem heeft gekozen.

25

Archeologen vinden in de Noordzee het wrak van een Amerikaanse bommenwerper uit de (…). Er zal nog verder onderzoek gebeuren om het vliegtuig te identificeren.

26

Bij de Nederlandse krant(…) rijdt rond 4 uur ’s ochtends een auto met hoge snelheid in op het hoofdkantoor in Amsterdam. De redactie van de krant krijgt extra bewaking.

27

Dierenpark Planckendael meldt dat Tarzen is overleden. Het is de derde (…) die sterft in amper een maand tijd. Eerder overleden zijn moeder Phyo Phyo en zijn zus Qiyo.

28

Bij een lokale (…) in het Amerikaanse Annapolis vallen vijf doden bij een schietpartij. De schutter wilde zich wreken op een columnist die een artikel over hem schreef.

29

In (…) neemt SP.A-schepen Anick Berghmans ontslag. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid aan recente plofkraken, maar ontkent.

30

In Het Belang van Limburg geeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) kritiek op zijn partijgenoot (…). Die is volgens hem ‘niet de geknipte man om de partij te leiden’.

Oplossingen1 Spanje 2 Cuba 3 Afrika 4 bloed 5 pushbacks 6 de CD&V 7 Sharm-el-Sheikh 8 Amerikaanse 9 Bobbejaanland 10 Canadese 11 wifi 12 Kim Jong-un 13 lagere 14 webcam 15 Mexico 16 Schotland 17 Noord-Macedonië 18 diamanten 19 Verenigd Koninkrijk 20 cannabis 21 leeuwin 22 gratis 23 Bijzondere Belastinginspectie 24 president 25 Tweede Wereldoorlog 26De Telegraaf27 olifant 28 krant 29 Lommel 30 Theo Francken

uw score……./30

12
12
24
24© AFP/Getty Images
27
27© BELGA
30
30© REUTERS
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content