15 © AFP

Wat herinnert u zich nog van 2018? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 05/18

1

Catherine De Bolle begint als directrice van (…). Ze stond zes jaar aan het hoofd van de Belgische federale politie. Daar wordt ze opgevolgd door Mark De Mesmaeker.

2

In totaal worden in de Kamer zes wetsvoorstellen ingediend – door socialisten, groenen, liberalen, PTB-PVDA en Défi – om abortus uit de (…) te halen.

3

De Baskische afscheidingsbeweging(…) heft zichzelf op. Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy wil dat niet zeggen dat leden van de beweging hun straf zullen ontlopen.

4

De (…) schrijfster Renate Dorrestein (64) sterft. Ze begon als journaliste en debuteerde in 1983 met Buitenstaanders. Recent verscheen haar autobiografie Dagelijks werk.

5

De katholieke kerk moet meer respect hebben voor de seksualiteitsbeleving van holebi’s, vindt aartsbisschop (…). Hij overweegt een gebedsviering om holebirelaties te bezegelen.

6

In (…) verliest de Toekomstbeweging van premier Saad al-Hariri haar eerste parlementsverkiezingen in negen jaar. De sjiitische partij Hezbollah is de overwinnaar.

7

De Libris Literatuurprijs gaat naar Wees onzichtbaar van Murat Isik, een (…) van Zaza-Turkse afkomst. De roman gaat over opgroeien als allochtoon in een probleemwijk.

8

De Verenigde Staten stappen uit het nucleaire akkoord met (…). Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen, ook aan landen die het regime ondersteunen.

9

Het Jubelparkmuseum wordt niet alleen grondig gerenoveerd, het krijgt ook een nieuwe naam: het Museum Kunst & (…). Ook het logo en de website krijgen een make-over.

10

De Amerikaanse president Donald Trump maakt op (…) bekend dat hij in juni een ontmoeting plant met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

11

Ruim 40 procent van de holebi’s en transgenders voelt zich niet veilig op (…) en een kwart kreeg al af te rekenen met fysiek geweld, zo blijkt uit een enquête van Çavaria.

12

De Israëlische zangeres Netta wint het Eurovisiesongfestival met haar popnummer Toy. Ook twintig jaar geleden won het land de wedstrijd, dankzij zangeres (…).

13

Het Vier-programma De Molbereikt zijn climax. De 21-jarige Lloyd Vermeulen, een student geneeskunde, ontmaskert Pieter Delanoy. Die heeft het opvallende beroep van (…).

14

De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe (88) overlijdt. Hij is vooral bekend van zijn boek The Bonfire of the Vanities, dat werd verfilmd door (…), met Tom Hanks in de hoofdrol.

15

In Rusland huldigt president Vladimir Poetin de nieuwe brug in tussen het Russische vasteland en de (…). Hij rijdt met een feloranje vrachtwagen over de 19 kilometer lange brug.

16

Guatemala opent een nieuwe ambassade in Jeruzalem. Eerder besloten ook de Verenigde Staten om hun ambassade in Israël te verhuizen van (…) naar Jeruzalem.

17

De 2-jarige peuter Mawda Shawri sterft. Het meisje zat met 29 migranten van (…) afkomst in een busje van mensensmokkelaars op de E42. Toen de politie het vuur opende, werd Mawda geraakt.

18

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beslist dat mensen die kampen met psychische problemen jaarlijks tot acht sessies bij de (…) terugbetaald krijgen.

19

Ons land krijgt, na anderhalf jaar zonder, een nieuwe ambassadeur van (…). Het gaat om Ronald J. Gidwitz, een 73-jarige steenrijke zakenman.

20

In (…) mag Nicolas Maduro zichzelf opvolgen als president. Hij krijgt 67 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste uitdager, Henri Falcon, moet het stellen met 21 procent.

21

In Italië wordt hoogleraar rechten Giuseppe Conte voorgedragen als (…). Hij krijgt van president Sergio Mattarella de opdracht om een regering te vormen.

22

De Amerikaanse auteur Philip Roth (85) sterft. Hij schreef tientallen romans, vooral over de Joodse identiteit en de Amerikaanse politiek. In 1998 won hij de (…) voor American Pastoral.

23

Milieuorganisatie Greenpeace krijgt kritiek op een nieuwe campagne, waarin sigaretten van (…) worden gepromoot. Studio 100 beslist een week later om Greenpeace te dagvaarden.

24

De (…) verspreiden een lijst met zware beroepen. Die is tot stand gekomen op basis van vier criteria: zware fysieke belasting, onregelmatige uren, veiligheidsrisico’s en stress.

25

De General Data Protection Regulation (GDPR) wordt van kracht. Die (…) wet bepaalt strengere privacyregels. Er komen wel uitzonderingen, onder meer voor journalisten.

26

Op de Gezinsdag van (…) in Bobbejaanland schuift de partijvoorzitter zeven maatregelen naar voren voor een betere verkeersveiligheid in de omgeving van scholen en de kinderopvang.

27

Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat ongeveer 550 deelnemers aan de 20 kilometer door (…) verzorging nodig hadden. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte.

28

De Franse president geeft Mamoudou Gassama de Franse nationaliteit. De jonge Malinees, bijgenaamd (…), heeft een kind gered door vier verdiepingen hoog op een gebouw te klimmen.

29

In (…) schiet Benjamin Herman twee politieagentes en een student dood. Later gijzelt hij twee mensen in een school. Herman was een gevangene in penitentiair verlof.

30

Bij de (…) vakbond wordt Robert Vertenueil verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij zal Rudy De Leeuw opvolgen, die met pensioen gaat.

31

De Brusselse regering gaat akkoord met het plan van minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) om vanaf (…) geen dieselwagens meer toe te laten in de hoofdstad.

Oplossingen1 Europol 2 strafwet 3 ETA 4 Nederlandse 5 Jozef De Kesel 6 Libanon 7 Nederlander 8 Iran 9 Geschiedenis 10 Twitter 11 school 12 Dana International 13 priester 14 Brian De Palma 15 Krim 16 Tel Aviv 17 Koerdische 18 psycholoog 19 de Verenigde Staten 20 Venezuela 21 premier 22 Pulitzerprijs 23 Maya de Bij 24 vakbonden 25 Europese 26 de CD&V 27 Brussel 28 Spiderman 29 Luik 30 socialistische 31 2030

uw score……./31

17
17
22
22
30
30
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content