4

Wat herinnert u zich nog van 2018? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 03/18

1

De Nederlandse supermarktketen (…) kiest in zijn Vlaamse winkels voluit voor vleesvervangers. Elk vlees- en visproduct krijgt een vegetarisch alternatief.

2

Een jaar na het invoeren van de lage-emissiezone in (…) is de roetuitstoot door auto’s al met 33 procent gedaald, zo blijkt uit een studie. Het gaat wel om theoretische cijfers.

3

De CD&V wil het spreekrecht van zorgverleners en artsen uitbreiden, zodat ze genitale verminking altijd kunnen melden. Steeds meer meisjes in ons land lopen risico op (…).

4

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro wint met (…) de Oscars voor beste film en beste regisseur. De film kon vier van zijn dertien nominaties verzilveren.

5

De leider van de Italiaanse Partito Democratico stapt op, een dag na zijn historische verkiezingsnederlaag. De populistische en eurosceptische partij (…) is de grote winnaar.

6

Op het autosalon in Genève kondigt de Japanse autoproducent (…) aan dat hij nog dit jaar stopt met de verkoop van dieselpersonenwagens in Europa.

7

Journalist Jan Schodts (80) sterft. Hij begon zijn carrière in 1961 bij de toenmalige BRT, als presentator en verslaggever. Later stapte hij over naar (…) en nog later naar VT4.

8

De Kamer geeft groen licht voor de nieuwe camerawet. Die stelt onder meer dat politiemensen op patrouille of tijdens interventies gebruik mogen maken van (…).

9

De Voetbalbond zal niet langer samenwerken met de Brusselse rapper (…). Hij zou het WK-lied schrijven voor de Rode Duivels, maar is in opspraak gekomen wegens seksisme.

10

Modeontwerper Hubert de Givenchy (91) sterft. Hij werd bekend als persoonlijke couturier van Audrey (…), zijn ontwerpen waren onder meer te zien in Breakfast at Tiffany’s.

11

In Opoeteren is een (…)doodgereden. Vermoedelijk had hij eerder in de regio twee schapen doodgebeten.

12

Duitse media melden dat Oskar Gröning (96) is overleden. De voormalige SS’er met als bijnaam ‘de boekhouder van (…)‘ was medeplichtig aan de moord op 300.000 mensen.

13

Ons land heeft een nieuwe luchtvaartmaatschappij: (…). Nu ze haar vlieglicentie heeft gekregen, kan de ticketverkoop starten. De eerste vluchten zijn voor half april.

14

De Britse fysicus Stephen Hawking (76) sterft. Zijn boek A Brief History of Time was een bestseller. Hij leed aan de ziekte (…) en kon enkel communiceren via een spraakcomputer.

15

Een op de drie Belgen is zeer (…), zo blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek, uitgevoerd door de UGent. Babyboomers blijken een stuk gelukkiger dan de jongere generaties.

16

De boekenprijzen van de VRT heten niet langer de Hugo’s, naar schrijver (…), maar de LangZullenWeLezen-trofeeën. De oude naam leek te sterk op de Amerikaanse Hugo Awards.

17

In (…) wordt Xi Jinping herkozen tot president. Het Nationale Volkscongres schaart zich unaniem achter zijn leider. Door een recente wetswijziging kan hij levenslang aanblijven.

18

In een interview met VRT-journalist (…) zeggen twee Belgische vrouwen van IS-strijders, die vastzitten in een Syrisch vluchtelingenkamp, dat ze willen terugkeren naar ons land.

19

In de Amerikaanse stad Tempe rijdt een zelfrijdende auto van de taxi-app (…) een voetganger dood. Het bedrijf schort alle tests met zelfrijdende voertuigen op.

20

Het Britse Cambridge Analytica schorst zijn ceo. Het bedrijf wordt beschuldigd van het verzamelen en misbruiken van de gegevens van miljoenen leden van (…).

21

Voormalig politicus Willy Courtois (77) sterft. Hij was volksvertegenwoordiger voor de Open VLD en burgemeester van (…). Courtois had al jaren kanker.

22

In Zoersel wordt de eerste natuurbegraafplaats van ons land voorgesteld. In het herdenkingsbos mag as worden uitgestrooid of (…), maar dan in afbreekbare urnes.

23

In en nabij de Franse stad Carcassonne doodt een aanhanger van (…) vier mensen. Het eerste slachtoffer valt bij een carjacking, de rest bij een gijzeling in een supermarkt.

24

In Washington D.C. vindt de March for Our Lives plaats, voor een strengere wapenwet. De deelnemers worden toegesproken door Yolanda Renee King (9), kleindochter van (…).

25

In (…) wordt Carles Puigdemont opgepakt, die van Finland op weg was naar België. In Barcelona komen als reactie 50.000 boze Catalanen op straat.

26

De Italiaanse delicatesse parmaham ligt onder vuur. De (…) die ervoor worden gekweekt, zouden zwaar mishandeld worden. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept op tot een boycot.

27

Voor het eerst krijgt een Belgische patiënt een bionisch oog. In het UZ Gent krijgt een blinde vrouw een implantaat op het (…), waardoor ze weer vormen kan onderscheiden.

28

Ruim 70.000 verkeersovertreders hebben hun boete al online betaald, op de website (…). Voortaan krijg je na een overtreding nog maar één brief per post.

29

Nobelprijswinnares Malala Yousafzai keert voor het eerst sinds 2012 terug naar haar geboorteland (…). Daar werd ze toen in het hoofd geschoten door een talibanstrijder.

30

In (…) wordt president Abdel Fattah al-Sisi herverkozen met 97 procent van de stemmen. Tegenkandidaat Mousa Mostafa Mousa stelde zich volgens critici louter voor de schijn kandidaat.

31

Acteur Frank Aendenboom (76) sterft. Het grote publiek kent hem van films als Hector en De leeuw van Vlaanderen, maar ook van tv-series als Lili en (…) en Crimi Clowns.

Oplossingen1 Albert Heijn 2 Antwerpen 3 besnijdenis 4The Shape of Water5 Vijfsterrenbeweging 6 Toyota 7 VTM 8 bodycams 9 Damso 10 Hepburn 11 wolf 12 Auschwitz 13 Air Belgium 14 ALS 15 gelukkig 16 Hugo Claus 17 China 18 Rudi Vranckx 19 Uber 20 Facebook 21 Vilvoorde 22 begraven 23 Islamitische Staat 24 Martin Luther King 25 Duitsland 26 varkens 27 netvlies 28 www.verkeersboetes.be 29 Pakistan 30 Egypte 31Marleen

uw score……./31

7
7
17
17© AFP
29
29© AFP
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content