Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Na de verkoop van de Distrigasaandelen laat Europa toe dat Publigas meerderheidsaandeelhouder wordt van Fluxys.

De gemeentelijke holding Publigas heeft al haar aandelen in gasinvoerder Distrigas verkocht aan het Italiaanse energieconcern ENI. Het zag er nochtans lang naar uit dat ze maar 6,25 procent zou verkopen om zo 25 procent + 1 aandeel over te houden en een belangrijke rol te blijven spelen binnen Distrigas. Publigasvoorzitter en Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) was daar zelf ook voorstander van, maar legt zich uiteindelijk neer bij de volledige verkoop. ‘We hadden van de Italianen mooie garanties gekregen om met die 25 procent een strategisch belang te behouden voor de gasbevoorrading van ons land. Maar uiteindelijk bleek de interesse om Distrigas te behouden bijzonder lauw.’ Termont schreef alle bevoegde ministers aan om hun advies te vragen, maar kreeg haast van niemand een antwoord. ‘Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) was de uitzondering, en hij adviseerde dat we beter konden verkopen.’

De koers van de Distrigasaandelen stond dan ook historisch hoog. De gemeenten kochten hun grootste pakket Distrigasaandelen in de jaren 1990 voor 450 euro per aandeel. ENI bood nu 6809,64 euro per aandeel. Publigas houdt zo 1,5 miljard euro over aan de verkoop en kon de voorbije jaren ook profiteren van de hoge dividenden die werden uitgekeerd. Termont geeft toe dat de druk van de in geldnood verkerende gemeenten een rol heeft gespeeld bij de verkoop. Toch zal een belangrijk deel van de opbrengst opnieuw in de gassector worden geïnvesteerd. ‘Elke vennoot krijgt zijn centen, maar Publigas zal in de toekomst andere beleggingen in de gassector blijven voorstellen.’

Een deel van het geld zal worden gebruikt om het belang van Publigas in gasnetbeheerder Fluxys te verhogen van 45 naar 51 procent. Die deal met GDF Suez zal nu sneller kunnen plaatsvinden omdat de Europese Commissie geen stokken meer in de wielen zal steken. ‘De Commissie had mij verschillende keren laten weten dat ze moeilijk zou blijven doen over onze verhoging in Fluxysaandelen zolang we ook een belang hadden in Distrigas’, zegt Termont. ‘Maar na de verkoop heeft ze bijna ogenblikkelijk laten weten dat ze het licht op groen zet.’ Termont hoopt dat de deal met GDF Suez in plaats van tegen eind 2009 nu misschien al in mei kan worden afgerond, wanneer de algemene vergadering van Fluxys plaatsvindt.

Over de exacte bestemming van de rest van de opbrengst, wil Termont nog niet in zijn kaarten laten kijken. ‘We zijn niet gehaast. Het zou gek zijn om nu snel beslissingen te nemen.’ De algemene vergadering van Publigas staat gepland voor november. Tegen dan zal er normaal al meer duidelijkheid zijn.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content