Kamerlid Maya Detiège overtrad de wet om de geneesmiddelenhandel via internet aan de kaak te stellen.

Na zich maandenlang geërgerd te hebben aan de rist e-mailaanbiedingen voor geneesmiddelen, nam Kamerlid Maya Detiège (SP.A) in het voorjaar de proef op de som. Via internet bestelde ze verschillende medicijnen bij het bedrijf Getfarma.com, onder meer het hormoon DHEA en Fluoxetine, een goedkopere variant van Prozac. Twee weken later werd het pakketje keurig afgeleverd op het adres dat ze had opgegeven: het Paleis der Natiën. Voor de bestelling van sommige middelen had ze zich zelfs als minderjarige voorgedaan.

Maya Detiège: ‘Het postpakket was vanuit Londen verstuurd, maar een van de bijsluiters was in het Spaans. Een voorschrift was niet nodig. Ik had op de site van het bedrijf alleen enkele vragen moeten beantwoorden: of ik gezond was, of mijn bloeddruk niet te hoog was. En betalen natuurlijk, maar de meeste geneesmiddelen waren niet zo heel veel duurder dan bij ons in de apotheek en sommige waren zelfs goedkoper.’

Wat hebt u met de medicijnen gedaan?

MAYA DETIÈGE: Ik heb meteen het departement Geneesmiddelen van het directoraat-generaal Bescherming Volksgezondheid op de hoogte gebracht. Eerst kreeg ik zwaar onder mijn voeten omdat ik via het internet geneesmiddelen had besteld, maar ik heb hen van mijn goede bedoelingen kunnen overtuigen. Uiteindelijk stemde de verantwoordelijke toe om de DHEA en de Fluoxetine gratis te onderzoeken. Onlangs kreeg ik de resultaten: in de doosjes zat wel degelijk wat ik had besteld. Dat is niet altijd zo: sommige internethandelaars verkopen pilletjes waar iets helemaal anders in zit dan de klant wordt voorgehouden. Het directoraat-generaal heeft me laten weten dat het dossier is doorgestuurd naar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), maar ook dat ik zo’n stunt beter geen tweede keer uithaal. ( lacht)

Is het bestellen van medicijnen via internet strafbaar?

DETIÈGE: Ja, het bedrijf dat medicijnen zonder voorschrift levert is strafbaar, maar ook degene die ze besteld heeft. En niet alleen omdat er geen voorschrift bij komt kijken: om geneesmiddelen in ons land in te voeren, heb je een vergunning nodig.

Krijgt dit experiment nog een politiek staartje?

DETIÈGE: Ik wil minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) er zo snel mogelijk over interpelleren. Een deel van het probleem is immers de aanslepende onderbemanning van de geneesmiddeleninspectie. Vandaag is er één medewerker die zich bezighoudt met zulke internationale fraudecircuits. Dat is toch belachelijk? Wat het nog moeilijker maakt, is dat er vandaag geen accurate wetgeving is voor handel via het internet. Ondertussen kan het kleinste kind pillen bestellen die geen enkele arts hem zou voorschrijven.

A.P.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content