Volgens VLD-senator en OVSE-gezant Pierre Chevalier staat de internationale gemeenschap in Bosnië-Herzegovina nog voor een zware klus.

België is dit jaar voorzitter van de OVSE. In dat kader bracht VLD-senator Pierre Chevalier vorige week een driedaags bezoek aan Bosnië-Herzegovina.

Wat is u het meest bijgebleven van uw trip?

PIERRE CHEVALIER: Dat er op het terrein gelukkig veel goede wil aanwezig is, maar dat politieke kortzichtigheid en nationalisme nog veel kwaad aanrichten. Een voorbeeld is de totale segregatie in het onderwijs. In Mostar bezochten we een school waar Kroaten en moslims onder één dak les krijgen, wat al een succes is. Maar de officiële lesprogramma’s voor beide bevolkingsgroepen verlopen er nog volledig gescheiden. De directie organiseert daarom gemengde activiteiten buiten het officiële curriculum. De ironie is dat vóór de burgeroorlog alle Bosniërs nog samen onderwijs volgden. Maar in tien jaar tijd zijn de plaatselijke politici erin geslaagd om etnisch volledig gescheiden systemen op te zetten. Uit mijn gesprek met de eerste minister van het kanton Mostar bleek bovendien dat er maar weinig politieke wil bestaat om iets aan die segregatie, ik zou het zelfs apartheid noemen, te veranderen.

Als de plaatselijke politici niet meewillen, staat de OVSE dan machteloos?

CHEVALIER: Niet helemaal. Ik heb tijdens mijn bezoek heel duidelijk gemaakt dat dit soort kwesties zeker ter sprake komt tijdens de gesprekken over Stabilisatie- en Associatieakkoorden (SAA) tussen Bosnië-Herzegovina en de Europese Unie. Die akkoorden vormen een eerste stap op weg naar lidmaatschap. Op lokale politici maakt zo’n argument misschien weinig indruk, maar hun nationale chefs zien wel in dat Bosnië-Herzegovina die aansluiting met de EU absoluut niet mag missen.

Kan een klein land als België een rol spelen in Bosnië?

CHEVALIER: Toch wel. Voor het staatshof, dat de corruptie aanpakt, de economische misdaad bestrijdt en oorlogsmisdadigers berecht, heeft België eenzelfde inspanning geleverd als Duitsland. En we hebben destijds ook militairen gestuurd. België heeft hier geen grote economische belangen, maar we beseffen heel goed hoe belangrijk stabiliteit in deze regio is voor de rest van Europa. Noem het gerust welbegrepen eigen-belang.

Wat wilde u met dit bezoek bereiken?

CHEVALIER: Als tijdelijk voorzitter van de OVSE wil de Belgische regering aan de Bosniërs het signaal geven dat de internationale instellingen zich wel degelijk bezighouden met de problemen in hun land. In april komt ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) naar hier. Hij zal zeker het onderwijs opnieuw ter sprake brengen, en de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content