Dit najaar kiest Duitsland een nieuw parlement. De afgelopen maanden kreeg de sociaaldemocratische SPD in veel peilingen een boost. Die lijkt ze te danken aan haar nieuwe kopman Martin Schulz. Toch ging de SPD achteruit bij de recente deelstaatverkiezingen in Saarland. Is Schulz' momentum al voorbij?

GERHARD SCHRÖDER: Het was maar een regionale verkiezing en dan nog in de kleinste deelstaat van het land. In Duitsland hebben we de neiging om elke lokale verkiezing als een referendum over de nationale politiek te zien. Dat is onterecht.
...

GERHARD SCHRÖDER: Het was maar een regionale verkiezing en dan nog in de kleinste deelstaat van het land. In Duitsland hebben we de neiging om elke lokale verkiezing als een referendum over de nationale politiek te zien. Dat is onterecht. SCHRÖDER: De partij wil eindelijk nog eens winnen en weet dat je daarvoor met gesloten rangen naar de kiezer moet trekken. Daarom heeft de SPD er een gedacht van gemaakt: met Schulz willen en kunnen we winnen. SCHRÖDER: Duitsland neemt haar verantwoordelijkheid toch? Ik zou tegen Trump zeggen dat hij naar ons budget voor ontwikkelingssamenwerking moet kijken. Duitsland geeft niet genoeg, maar veel meer dan Amerika. De Amerikanen denken dat je veiligheid alleen met een sterk ontwikkeld leger kan afdwingen. Maar de vluchtelingencrisis heeft aangetoond dat je vluchtelingen niet kan tegenhouden met militaire middelen. SCHRÖDER: Ik ken Trump niet persoonlijk, maar het lijken mij twee heel andere persoonlijkheden. Poetin is duidelijk veel rationeler. SCHRÖDER: Natuurlijk was dat niet goed. Een samenleving moet open zijn en tegen corruptie strijden. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wil een deel van de Russen meer moderniseren, maar een groot deel van hen snakt vooral naar stabiliteit. Een goed politicus moet die twee strekkingen verenigen. SCHRÖDER: Erdogan is daarmee zwaar in de fout gegaan. Die vergelijking was onzinnig, kwetsend en historisch compleet fout. De Duitse regering heeft het goed aangepakt door rustig te reageren. SCHRÖDER: Integendeel! We hebben de afgelopen jaren niet genoeg inspanningen geleverd om de Turken aan de EU te binden. Sinds 2005 heeft de CDU het altijd over een geprivilegieerd partnerschap tussen Turkije en de EU gehad en niet over een lidmaatschap. Daardoor zijn niet alleen Erdogan, maar ook de liberale Turken van ons vervreemd. SCHRÖDER: Machtspolitici respecteren elkaar doorgaans en dat geldt ook voor hen. Uiteindelijk spelen geopolitieke belangen een veel grotere rol. 'Vluchtelingen kun je niet tegenhouden met een leger.'