Voorstanders van kernenergie zagen in de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne het bewijs van hun gelijk.

Volgens de Europese Unie zal twee derde van haar totale energiebehoeften – en drie vierde van het nodige aardgas – tegen 2020 geïmporteerd worden. Een groot deel daarvan zal geleverd worden door het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom. Een studie die vorig jaar werd uitgevoerd in opdracht van de EU waarschuwde ervoor dat met de toetreding van de nieuwe Oost-Europese leden de afhankelijkheid van de Unie van Russisch gas verder zou toenemen.

‘De Europese Unie wordt steeds kwetsbaarder voor een verstoring in de gasvoorraden, gedeeltelijk door de toegenomen invoer van gas in het algemeen, en gedeeltelijk door de grote afhankelijkheid van de nieuwe lidstaten van één energieleverancier, met name Rusland’, stelde de studie. ‘De mogelijkheden tot diversificatie zijn beperkt door de strakke infrastructuur en de organisatorische structuur van de gasindustrie in Rusland.’

Aangezien Rusland vast van plan is zijn rijke energievoorraden steeds nadrukkelijker als wapen in te zetten in zijn buitenlands beleid, kan Europa niet veel meer dan kerncentrales bouwen. Na de oliecrisis van de jaren zeventig ging Frankrijk van start met een groots opgezet nucleair programma. Vandaag wordt in kerncentrales meer dan drie vierde van de Franse elektriciteit opgewekt.

Een groot contrast met het Verenigd Koninkrijk, waar slechts 20 procent van de elektriciteit afkomstig is van kernenergie. Tenzij nieuwe kerncentrales worden ge- bouwd, zal het land tegen 2020 voor 70 procent van zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk zijn van gas, het overgrote deel afkomstig uit Rusland. De Britse regering zal snel moeten beslissen over de bouw van nieuwe kerncentrales.

Duitsland, met 100 miljard kubieke meter per jaar de grootste afnemer van Russisch gas, heeft beloofd om tegen 2020 al zijn kerncentrales te sluiten. Veel analisten geloven echter dat wanneer het politieke klimaat daarvoor gunstig is, de nieuwe Duitse regering tot een akkoord zal komen om heel wat centrales open te houden.

‘Het Russisch-Oekraïense conflict maakte landen terughoudender om gas te gebruiken als er ook andere energiemogelijkheden zijn. Onvermijdelijk zijn daardoor de vooruitzichten voor het gebruik van kernenergie gunstiger geworden’, zei Graham Weale, directeur van de Europese energiedienst van het economisch studiebureau Global Insight.

© Financial Times / A.D.C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content