Vanuit zijn testbus zag professor Guy Hans de derde golf opkomen. De eerste tekenen kwamen er eind 2020, toen zijn testteam onverwacht veel meer oproepen kreeg van lagere en kleuterscholen in Antwerpen en Limburg. ‘Toen werd het heel duidelijk: covid-19 zat vrijwel uitsluitend nog daar’, zegt Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. ‘Het virus zit nu volop in de crèches. Patiënten worden steeds jonger.’

Nochtans dachten we lang dat kinderen het virus nauwelijks doorgeven.

Guy Hans:Dat klopt. Wij dachten dat we vooral in middelbare scholen zouden testen. Maar na de kerstvakantie keerde dat. We hebben vanuit de mobiele testteams het signaal gegeven aan de federale en Vlaamse administraties dat we de schoolkalender dynamisch moesten aanpassen.

Hoe zou uw kalender eruitzien?

Hans:We hadden de curve kunnen doorbreken door na vijf weken contactonderwijs telkens twee afkoelingsweken met afstandsonderwijs in te bouwen. Het had ons veel problemen kunnen besparen. Een echte respons kwam er niet. Er lag een plan, maar men verwachtte bijna dat de pandemie zich daaraan zou aanpassen.

Zegt u vandaag tegen de politiek: plan nu al nieuwe afkoelingsweken tot de zomervakantie?

Hans: Ja. Zo bescherm je het onderwijzend personeel, en bij uitbreiding de hele samenleving.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content