Peter Vandeweerdt

Er zou zoiets als ‘de vloek van de negende symfonie’ bestaan: veel componisten sterven voor ze hun tiende kunnen afmaken. Dat klopt voor Beethoven. Het wordt onder meer ook gezegd van Schubert, Dvorák, Bruckner en Vaughan Williams, al is daar vaak wat fantasie voor nodig. Maar voor Gustav Mahler klopt het ook. Hij heeft nooit een Tiende symfonie geschreven.

Alhoewel. Hij heeft er wel hard aan gewerkt voor zijn dood. Hij woonde toen in de VS, die zijn muziek ook inspireerden. Deel één was af, en is soms opgevoerd als losse compositie. Maar ook deel twee was vrijwel klaar, en van de rest had Mahler structuren en melodieën genoteerd. Op basis daarvan maakte musicoloog Deryck Cooke in 1964 een volledige, uitvoerbare versie. Het Antwerp Symphony Orchestra brengt ze met dirigent Markus Stenz. Niet vaak te horen, maar véél meer dan een curiositeit.

Mahlers Tiende

Elisabethzaal

Antwerpen

Op – 14/06

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content