De voetnoten van Soulwax.

Voor Soulwax schuilde het grote werk in de voorbereiding. Het Gentse viertal werd al geruime tijd getipt maar wachtte lang om daarvan ook een tastbaar en sprekend bewijs voor te leggen. De groep had echter een zeer duidelijke richting voor ogen en wou pas aan de start verschijnen wanneer de omstandigheden optimaal waren.

Ze zijn erin geslaagd om hun strategisch plan tot in de details uit te voeren. En dus werd ?Leave the story untold? een eerste voorzet waarop veel te horen valt. Soulwax ging haar debuut opnemen in Los Angeles. Niet zozeer voor het exotisme, wel voor producer Chris Goss die ze ondertussen een intimus mogen noemen. Hij verwierf bekendheid met zijn werk voor Kyuss en is coming man in het zog van sterproducer Rick Rubin.

De man schonk de groep fraaie strijkers, een internationaal karakter en vooral de juiste kapstokken om haar grote en eclectische bagage aan op te hangen. Soulwax is immers een lijvige encyclopedie die zich vooral laat voorstaan op een parate kennis van de gitaarrock uit de jaren zeventig.

Redelijk onterecht heeft hen dat een retrocachet en vergelijkingen met Led Zeppelin of The Small Faces opgeleverd. Er is ook wel een redelijke overeenkomst in de structuren en veel knipoogjes in de details maar het blijven hoofdzakelijk voetnoten. Vergeleken met Soulwax zijn The Black Crowes bijvoorbeeld een exacte en zeer gedateerde copie.

Het viertal speelt gretig met de oerelementen en moderniseert die tot een hechte en zeer onderhoudende constructie. Het is opvallend hoeveel richtingen ?Leave the story untold? eigenlijk uitgaat zonder een moment te verbrokkelen of te verzwakken. Lijvige gitaarvertellingen als ?Rooster? en ?Acapulco gold? of het filmisch intermezzo ?Vista grande? halen de hoge vaart van het album nauwelijks uit koers.

De grootste verrassing en de lakmoesproef zit echter in de souplesse waarmee de stillere momenten worden aangepakt. Vooral in ?Great continental suicide note? gaan de specifieke stem van Stephen Dewaele en het dragende en intuïtieve gitaarwerk van broer David naar uitmuntend. Vertrekkend vanuit een aan Billy Joel ontleende piano schuift het nummer langzaam open om in schoonheid afscheid te nemen met violen en cello’s. Van hieruit moet ongeveer alles lonken.

Soulwax ?Leave the story untold? (BIAS 340 CD/Play It Again, Sam !)

Soulwax : veel te horen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content