Dertig jaar geleden werd het palliatieve thuiszorgteam van Omega opgericht. "Opdat patiënten die thuis willen overlijden dat in alle comfort en met de beste professionele ondersteuning zouden kunnen doen", verduidelijkt directeur Wim Distelmans, die als oncoloog pionierde voor de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie. Intussen maakten Omega en andere initiatieven voor een grotere levenseindekwaliteit een hele evolutie door. Dat blijkt uit het relaas van de grondleggers, de verpleegkundigen van toen en nu, de artsen, de mantelzorgers en de families in Voor altijd thuis. Een erg helder, onderhoudend boek van journalist Désiree De Poot en Wim Distelmans, waarin de geïnterviewden bevlogen vertellen over ervaringen, verwezenlijkingen en werkpunten. Warm aanbevolen, want uiteindelijk krijgen we allemaal van ver of nabij met dit thema te maken.

Voor altijd thuis. Over palliatieve thuiszorg. Désirée De Poot en Wim Distelmans, Houtekiet, 2018, 2018 blz., ISBN 9789089246837

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.