Voorzitter

Meyrem Almaci, sinds 2014. Behaalde 44.150 voorkeurstemmen bij de federale verkiezingen in 2014.

Aantal leden

12.000

Score

In 2014

Europees: 10,6%

Federaal: 8,5%

Vlaams: 8,6%

In 2018

Provincieraad: 13,1%

Laatste peiling: 14,6%

(april 2019, VRT/De Standaard)

Slogan

‘Het kan anders’

Waar ligt de lat?

16 procent, het beste resultaat dat de groenen het voorbije half jaar hadden in de peilingen. Als ze op 26 mei niet over die lat raken – en die kans is reëel – zal dat een teleurstelling zijn.

Sterktes

Het klimaat, de corebusiness van Groen, is een van de belangrijkste verkiezingsthema’s. En de theorie luidt dat de ‘eigenaar’ van het thema dat de campagne beheerst, de verkiezingen wint.

Zwaktes

De groenen hadden scholieren als Anuna De Wever nodig om ‘hun’ thema écht op de agenda te krijgen. Ondertussen heeft elke andere partij ook een klimaatprogramma.

Breekpunten

Groen heeft zich niet laten verleiden tot het formuleren van breekpunten. Maar zonder klimaatwet stappen de ecologisten wellicht niet in een regering.

Wil niet regeren met

Vlaams Belang.

Hoogtepunt

De klimaatmarsen: ontegensprekelijk een bewijs dat een forser klimaatbeleid een groot draagvlak heeft. En het circulatieplan in Gent, waarvan nu zelfs de felste tegenstanders de voordelen erkennen. Dat geeft Groen krediet als beleidspartij, zonder te hoeven inboeten op beginselvastheid.

Blunder

Het voorstel om de salariswagens af te schaffen kreeg de partij niet verkocht. Deels omdat het lastig is om voordelen af te nemen, deels omdat de groenen dat slecht verdedigden. Kristof Calvo kon in De afspraak niet antwoorden op de vraag of hij eigenaars van een salariswagen 500 euro per maand wilde ‘afpakken’.

Witte konijnen

Bogdan Vanden Berghe, Jessika Soors, Chris Steenwegen, Catherine Verfaillie.

Stem op groen, want…

u wilt een klimaatwet die door academici is opgesteld en u wilt zeker zijn dat áls de aarde blijft opwarmen, het niet aan België zal hebben gelegen.

Stem niet op groen als…

u zich liever een ‘ecorealist’ noemt, u denkt dat andere partijen het klimaat ook wel zullen redden, u een salariswagens hebt en dat prima vindt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content