Verdwijnt de Generale Maatschappij van België ? Als het regent in Parijs…

De Waalse financier Albert Frère schuift zijn investeringspionnen over het holdingschaakbord en geen financieel grootmeester kan zijn omsingelingszetten naar de koningin doorzien. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om het opzetten van nieuwe ondernemingen noch over het scheppen van werkgelegenheid. Het gaat om macht en invloed, en vele miljarden frank aan meerwaarden. De analisten, die enkele weken geleden eensgezind voorspelden dat de stilletjes ouder wordende Frère van een rustiger leven droomt, hebben zich vergist. Er staat wat te gebeuren. In het oog te houden, want zelfs de Vlaamse regering is er van dichtbij mee gemoeid.

Enkele weken geleden verkocht Frère zijn participatie in de nutsgroep Tractebel aan de Generale Maatschappij van België. Opbrengst 36 miljard frank 21 miljard frank meerwaarden , zodat de Frère-groep nu goed bij kas zit. Tractebel is een dochter van de Generale, op haar beurt een dochter van de Franse holding Compagnie de Suez. Pikant nu : voor 5,8 miljard frank kocht Albert Frère zopas, via zijn holding Electrafina, 2,9 procent van

Suez. Hij loopt van de kleindochter naar de grootmoeder.

De Compagnie de Suez is wel groot, maar vertegenwoordigt daarom nog niet de bovenbeste belegging. De Parijse holding heeft pas een paleisrevolutie achter de rug en het aandeel noteert pakweg 200 Franse frank tegenover 317 tien jaar geleden. Reden trouwens waarom drie van de vier grote aandeelhouders driekwart van Suez zit bij het grote publiek eruit willen. Wat Albert Frère bij Suez gaat zoeken, valt te raden. Maar dat Suez hem graag zag komen, dat staat vast.

Niet lang geleden immers kwam Suez-voorzitter Gérard Mestrallet in Brussel steun zoeken om zijn Parijse holding om te vormen tot een echte Frans-Belgische groep. Ter attentie van de Belgische en vooral Vlaamse verankeraars suggeerde hij hun geld niet te steken in zijn kleindochter Tractebel, maar rechtstreeks bij grootmoeder Suez. Daarmee ging hij in tegen de pleidooien van de Vlaamse economieminister Eric Van Rompuy (CVP) bij de Vlaamse financiers om in Tractebel te investeren, de groep die te lande het schone weer uitmaakt inzake gas en elektriciteit, kabel en water. De Vlaamse verankeringsgedachte als het ware.

Albert Frère deed dus wat Mestrallet vroeg en het gebaar van de Waal trekt wellicht de nog weifelende Vlaamse (en Belgische) investeerders over de streep. Dat is goed nieuws voor de Suez-voorzitter, want het geld uit het noorden kan hem een meer stabiel aandeelhouderschap verzekeren. En misschien wel eindelijk de weg openen naar de volledige opslorping van de Generale. Suez, dat 62 procent van België’s grootste holding bezit, schijnt nu wel uitgemaakt te hebben dat de Generale een dure en onnodige tussenstap is om controle uit te oefenen op groepen als Tractebel, de G-Bank, Union Minière en enkele andere. Dat de even populaire als invloedrijke Generale-voorzitter Etienne Davignon binnen een jaartje met pensioen gaat, maakt de operatie minder pijnlijk. Aan het bestaansrecht van de Brusselse holding twijfelt trouwens niet alleen Parijs. Ook Belgische economen voeren aan dat een tussenholding als de Generale die haar activiteitenveld versmalde en concentreerde tot vier, vijf grote groepen, niet langer zin heeft.

Een niet-onbelangrijk detail is dat de huidige Suez-voorzitter Gérard Mestrallet jarenlang de topman was van de Generale in Brussel. Hij kent het huis aan de Koningsstraat van binnen en buiten.

Albert Frère is wat van plan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content