De titel ?Harem? hoeft geen verkeerde indruk te wekken : deze van 1958 daterende roman van de Egyptische schrijfster Out el Kouloub heeft niets met broeierig voyeurisme te maken. De rustige en indringend vertelde roman verhaalt hoe Westerse ideeën bij vrouwen de emancipatiedrang op gang brengen, waarbij het belangrijkste obstakel bij de vrouwen zelf ligt : slaven schikken zich in hun lot zolang ze niet weten wat vrijheid is (Vassallucci, 890 fr.)

FIN DE SIECLE.

Natuurlijk bestaat er geen enkele rationele reden waarom een eeuwwisseling iets bijzonders zou moeten betekenen. Maar men weet hoe de mensen zijn en ze zijn altijd zo geweest. M.F. Elling verzamelde een indrukwekkende reeks doemprofetieën in ?Het einde der tijden?. Hij maakte van zijn boek echter geen rariteitenkabinet ; doorheen de speculaties en voorspellingen klinkt tenslotte ook vaak een ernstige reflectie over tijd, eindigheid en existentiële zin door (Meulenhoff/Kritak, 998 fr.)

MARTIN ROS.

Eindelijk heeft rustend (nou ja) uitgever Martin Ros zijn katholieke jeugd in een Hilversumse volkswijk geschreven. Zoals de titel ?Herinneringen aan mijn rijke roomse jeugd? al aangeeft, is het boek zeker geen bittere afrekening. Het was best te harden daar in ?Klein-Rome?, zonder de calvinistische stijfheid, en ?Vlaams? genoeg om niet ondraaglijk rooms te zijn (Aspekt/De Prom, 595 fr.)

ZELF DENKEN.

Edward de Bono is een bekend auteur van boeken over de geest. ?Leer uzelf denken? is het jongste in de rij. Het wil een handleiding zijn voor de software waarmee de hardware van het brein functioneert. Echt opzienbarend nieuws staat er niet in ; voor beginnende zelfdenkers dus (Element, 790 fr.)

KULTUURLEVEN.

In zijn jongste nummer publiceert het tijdschrift Kultuurleven een (nogal schools) dossiertje over hedendaagse muziekcultuur. Waarom de ene jongere dan de Spice Girls verkiest en de andere Sepultura, komen we niet echt te weten, maar men kan het zich voorstellen. Ook orgaantransplantaties krijgen uitgebreid aandacht. Arbeid en burgerschap is het interessante onderwerp van een badinerend gesprek tussen drie verstandige heren (Davidsfonds, 250 fr.)

POEZIEKRANT.

Met veel vertraging verscheen het jongste nummer van Poëziekrant, met veel informatie over de latente actualiteit in gedichtenland en interessante poëzie van onder anderen Brendan Kennelly, een populaire Ierse dichter. In een bijdrage over de vaste boekenprijs wordt erop gewezen dat België in de marge daarvan ook enkele importregelingen moet uitwerken aangezien het Goede Boek vooral uit Nederland en Frankrijk wordt ingevoerd(Poëziecentrum, 250 fr.)

DE REVISOR.

Het literaire blad De Revisor buigt zich in de lopende jaargang over de manier waarop de voorbije halve eeuw zich in het collectieve geheugen heeft genesteld. Daartoe werkt een reeks schrijvers zijn kleine archeologie uit. In een eerste aflevering komt de periode 1947-’57 aan de orde. Intrigerend is ook de tegendraadse manier waarop Matthijs van Boxsel de Vlaamse identiteit een cultuurhistorische spiegel voorhoudt (Querido, 420 fr.)

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content