Klimaatverandering stimuleert het ontstaan van nieuwe ziektes. Dat is de conclusie van bioloog Frederik Van den Broeck (ITG) en zijn collega’s in het gerenommeerde Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze onderzochten de ziekte leishmaniase in de Peruviaanse Andes. Dat is een verminkende en soms dodelijke aandoening, veroorzaakt door een eencellige parasiet. Met genetische analyses toonden ze aan dat er 120.000 jaar geleden een warme periode was, waarin de parasiet kansen kreeg om uit te wijken naar andere gebieden. Tijdens latere koudere periodes raakten populaties van elkaar geïsoleerd, wat resulteerde in de vorming van een nieuwe soort. De laatste decennia zijn de oorspronkelijke en nieuwe soort met elkaar in contact gekomen doordat mensen zoals guerrillastrijders en drugssmokkelaars diep in het regenwoud dringen.

Als gevolg van de klimaatopwarming breidt de ziekte leishmaniase uit in Zuid-Europa.

Als gevolg van de klimaatopwarming breidt de parasiet zich ook uit in Zuid-Europa.

Onderzoek van beerputten uit de 14e tot de 17e eeuw in en om Brussel toonde dan weer aan dat de bevolking er met darmparasieten te kampen kregen, die zware diarree veroorzaakten. Archeoloog Koen Deforce (KBIN) en zijn collega’s schrijven in Parasitology dat de gewoonte om moestuinen en akkers te bemesten met materiaal uit beerputten een belangrijke bron van besmetting was.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content