Vanaf volgend jaar wordt de tweede zitdag afgeschaft bij de openbare verkoop van een woning. Een instelprijs vanaf de eerste dag moet ervoor zorgen dat het meteen om de knikkers gaat, en de nieuwe wet wil ook de premiejagers weren.

Vandaag gaat er nog altijd heel wat tijd over om een woning openbaar verkocht te krijgen. Na een eerste zitdag volgt bij een gebrek aan kandidaten zo goed als altijd een tweede. Daartussen moeten er minstens veertien dagen liggen, en in de praktijk duurt het vaak zelfs nog langer. ‘Ik heb drie jaar in het notariaat gewerkt, en ik merkte dat er op eerste zitdagen eigenlijk nooit volk komt opdagen’, zegt Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA). ‘Zeker jonge kandidaat-kopers willen hun tijd niet verspillen aan de overbodige eerste dag. En door het recht op hoger bod dat een verkoper heeft als hij nog niet tevreden is met de prijs, komt er soms zelfs nog een derde zitdag.’ Met de steun van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen (KFBN) zocht Smeyers daarom naar een nieuwe regeling om die eerste zitdag aantrekkelijker te maken. Ze diende een wetsvoorstel in bij de commissie Justitie, samen met haar CD&V-collega’s Raf Terwingen en Katrien Schryvers, dat die tweede zitdag afschaft vanaf 1 januari 2010. Het is inmiddels goedgekeurd, en hoeft enkel nog in het Staatsblad te verschijnen. Om zoveel mogelijk kopers te laten bieden op de eerste zitdag, kan de notaris nu al meteen een zogenaamde instelprijs vastleggen (geschatte verkoopwaarde). De kandidaat-koper die als eerste deze prijs biedt, krijgt een premie van een procent van dit bod, tenminste als hij de uiteindelijke koper wordt. Koopt er iemand anders, dan zal er geen premie meer worden toegekend. ‘Dat is nu niet zo, waardoor van die premies misbruik gemaakt wordt’, weet Smeyers. ‘Er zijn zelfs echte premiejagers, gepensioneerden die leven van die onbelaste premies.’

De nieuwe wet moet het ook goedkoper maken voor de verkoper, want zo’n tweede zitdag zorgt voor extra kosten. Alleen al aan de nodige publiciteit kost elke zitdag 1500 à 2000 euro. ‘En de verkoper zal ook minder tijd verliezen’, zegt Sarah Smeyers. ‘Dat is belangrijk omdat openbare verkopen vaak worden georganiseerd bij faillissementen. Tijd is geld in zo’n geval, want als er een extra zitdag moet komen, moeten de schuldeisers nog een week langer wachten.’ Het recht op hoger bod blijft wel behouden. Als de verkoper na de eerste zitdag niet tevreden is met de geboden prijs, dan kan hij een hoger bod uitlokken op een tweede (definitieve) koopdag. ‘Om echt meer kandidaten te krijgen op de eerste dag, zal dus vooral een mentaliteitswijziging nodig zijn’, beseft Smeyers.

in samenwerking met MONEYTALK

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content