Orange mag dan wel de eerste operator geweest zijn die een WAP-service aankondigde, toch is Proximus zijn concurrent net even voor. Half april startte het bedrijf met zijn WAP-diensten.

Het Amerikaanse marktstudiebureau Forester voorspelt dat in 2004 een derde van de Europeanen geregeld zijn mobiele telefoon zal gebruiken om te surfen op het internet. 200 miljoen mensen dus. In Duitsland denken de verantwoordelijken van het D2-telecommunicatienetwerk dat een miljoen van hun klanten binnen dit en het einde van het jaar een beroep zullen doen op WAP, Wireless Application Protocol. En dan hebben we het nog niet over andere netwerken.

WAP ontstond in 1997. De voornaamste betrokkenen – de gsm-constructeurs de operators, de service providers… – staan vandaag achter het systeem. Om de gsm compatibel te maken met het web, bedachten aanhangers een nieuwe ’taal’ – de Wireless Markup Language (WML). Ze lijkt sterk op HTML, Hyper Text Markup Language, de coderingstaal van het internet. Maar voorlopig zijn de twee talen niet compatibel… De webnavigators van onze computers, zoals Netscape bijvoorbeeld, ‘begrijpen’ niets van zulke WAP-pagina’s. Er was dus nood aan een ‘vertaler’, en dat is WAP met zijn WML.

De taal past de webpagina’s aan de dimensies van een draagbaar scherm aan. Haar essentiële taak is trouwens plaats winnen. De informatie wordt zo gestructureerd dat ze op een klein scherm kan worden weergegeven. Een ander specifiek kenmerk van WAP is dat het geïmplementeerd kan worden op om het even welk platform. Het is dus terug te vinden op gsm’s en hun extensie GPRS, EDGE en UMTS. Het kan ook aangepast worden voor systemen die in Azië en de Verenigde Staten worden gebruikt.

WAP in de praktijk

Het gebruik van WAP lijkt sterk op dat van het internet. Via de WAP-toegang van de telefoonmaatschappij – Promimus nu, Mobistar en Orange binnenkort – bereik je de ‘homepage’. Via links kan je surfen naar de gewenste sites.

Als je ook nog over hyperlinks beschikt, kan je navigeren door diverse domeinen heen. Afhankelijk van je operator of je toestel, bestaan er zelfs directe links. En niets belet om via een andere portal te passeren. Enkele webpages zijn inmiddels al geformatteerd in WML. De internetprovider of een externe provider zorgt voor de vertaling van de informatie van de andere webpagina’s door een HTML-filter. Die zet tekst, beeld en grafische informatie om naar het formaat van een gsm-scherm. Om te surfen op het internet via je gsm heb je dus een WAP-compatibele telefoon nodig en een operator die deze service aanbiedt, op dit moment Proximus.

Die biedt een voorlopig nog beperkte waaier aan diensten, van wegeninformatie, financiële informatie tot de uurregeling van de bioscoop, horoscoop, weerbericht, de Lotto-uitslagen, nationale en internationale actualiteit, economische informatie, sportuitslagen en de Witte Pagina’s. Verder zijn er de uurroosters van de vluchten – vertrek en aankomst – op Zaventem en de informatie van Scoot.

Wel moeten we aanstippen dat de service van Proximus Inter@ctive voorlopig nog niet werkt op reis. Onnodig dus om te bellen vanuit het buitenland. Om WAP buiten de landsgrenzen te kunnen gebruiken, is het nodig je toestel aan te passsen voor access bij een van de buitenlandse operators. Na de juiste toegangscode te hebben opgevraagd… De toegang is gratis. De verbinding niet. Ter informatie: de toegang tot de WAP-diensten maakt integraal deel uit van een Proximus-abonnement. Er zijn dus geen activeringskosten of bijkomend abonnement vereist. De verbinding kost 10 frank per minuut, ongeacht het moment van de dag. Wachten op de daluren om te surfen op het internet, haalt dus niets uit. De facturatie per seconde begint na een minuut. Om een idee te geven: wie een verbinding heeft van 1 minuut 40 seconden, betaalt 16,67 frank in totaal. Wanneer je gedurende een minuut geen enkele handeling uitvoert, verbreekt je gsm de verbinding zelf. Geen onaangename verrassingen dus, als je vergeet de verbinding te verbreken.

Als je abonnementsformule een aantal forfaitaire AnyTime-minuten omvat, wordt wat je aan de WAP-service hebt gespendeerd, daarvan afgetrokken. Met andere woorden, met AnyTime kan je gebruikmaken van de informatie van het net, tegen 5 frank per minuut.

Hoewel er geen sprake is van toegangs- en communicatiekosten, mogen we toch niet uit het oog verliezen dat sites raadplegen nog steeds niet gratis is. De diensten die voorgesteld werden bij Proximus zijn dat voorlopig nog wel. Maar vanaf 1 oktober zou het kunnen dat sommige informatieverstrekkers het raadplegen van de info die zij ter beschikking stellen, zullen aanrekenen. Het bedrag zal te zien zijn op het gsm-scherm voor je de bewuste site bezoekt.

Natuurlijk kan je via Proximus Interactive ook andere WAP-sites raadplegen. Daartoe ga je naar de ‘bookmarks’. Let wel: de kostprijs daarvan wordt niet altijd weergegeven.

Aanbod Proximus Inter@ctive

Om effectief toegang te hebben tot de diensten van Proximus Inter@ctive, moeten de WAP-compatibele, draagbare telefoons vooraf worden aangepast. Proximus introduceert daarom drie WAP-uitrustingen, elk met een mobiele telefoon. De eerste verpakking bevat een Motorola T2288 ‘Talkabout’, de tweede doos een Motorola P7389 ‘TimePort’. Beide toestellen zijn vooraf aangepast voor acces tot deze dienst. Het derde pakket bevat de Nokia 7110, gemakkelijk te configureren met de ingesloten gebruikershandleiding. Andere WAP-compatibele draagbare telefoons zullen in de komende weken en maanden op de Belgische markt worden gelanceerd.

Als je een WAP-compatibele telefoon bezit, die nog niet aangepast is om gebruik te kunnen maken van de Proximus-service, kan dat worden gedaan door Proximus. Of via een gebruikershandleiding, die je kan opvragen in een van de Proximus-verkooppunten. De nodige uitleg vind je ook op de internetsite van Proximus.

Hoe werkt WAP?

Nadat je telefoon is geconfigureerd – de procedure verschilt naargelang het toestel -, vraag je om toegang te krijgen tot het internet, doorgaans met de menutoets. Nadat je de keuze bevestigd hebt, wacht je een vijftiental seconden om de verbinding tot stand te brengen. Het startscherm vraagt je vervolgens de gewenste taal aan te duiden, Nederlands, Frans of Engels. Je geeft je keuze op en en zonder enige bijkomende procedure kom je op het hoofdmenu van de service. Ten slotte kies je de gewenste rubriek en het soort informatie dat je interesseert. De werkwijze lijkt dus sterk op wat we kennen van de mobiele telefonie en de informatica.

Verschillende formules

Om de overgang te vergemakkelijken tussen het bestaand materiaal, dat niet-compatibel is, en de diensten die momenteel reeds beschikbaar zijn, krijg je toegang tot een waaier aan diensten die grotendeels vergelijkbaar zijn met die van Proximus. Ze maken gebruik van het SMS-platform. Proximus stelt daarbij twee formules voor. Of je werkt ‘per stuk’ en je stuurt een informatie-aanvraag door via SMS. Nadien krijg je het antwoord via hetzelfde kanaal. In dat geval betaal je enkel het laatste, meer bepaald 10 frank per ontvangen bericht.

Of je kiest voor een abonnement. Voor de prijs daarvan krijg je 35 berichten per maand, van één bepaald soort informatie. Zoals de algemene informatie, de sportuitslagen, weerbericht, horoscoop of de Lotto bijvoorbeeld. Je kunt dus een abonnement nemen voor elk type van informatie dat je wenst te raadplegen. Het kost je 50 frank per soort.

Op naar m-commerce

We kunnen niet ontkennen dat WAP ons dagelijks leven snel zal veranderen, zeker wanneer we zullen beschikken over nieuwe radiotechnieken die het transmissiedebiet van informatie verhogen, zoals GPRS. Terwijl het internetverkeer via de computer nog veel mensen afschrikt, zal het gebruiksgemak van een draagbare telefoon, het bezoeken van sites alleen maar bevorderen. Vandaar dat we nu al spreken van m-commerce, of ‘commerce via mail’, omdat we ervan uitgaan dat e-commerce reeds is achterhaald. Binnen dit en geen tijd zal het merendeel van de draagbare telefoons uitgerust zijn voor WAP, wellicht voorgeprogrammeerd voor een of andere provider. Vermits we zeer binnenkort, met de GPRS, het tijdperk van de permanente verbinding met het net binnentreden – met een afrekening per pakket ontvangen informatie -, zal niets het succes van m-commerce nog in de weg staan.

F. D. K

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content