Advocaat Farid Al-Dib is ervan overtuigd dat Hosni Mubarak op korte termijn over de hele lijn wordt vrijgesproken. ‘De moraal is goed.’

Hoe is het om een van de meest gehate mannen van Egypte te vertegenwoordigen?

Farid Al-Dib: Dat was Hosni Mubarak misschien toen hij 2,5 jaar geleden ten val werd gebracht. De stemming is ondertussen omgeslagen. Veel Egyptenaren bekijken hem nu met andere ogen.

Hij zou medeschuldig zijn aan de dood van honderden betogers tegen zijn regime. Hij zou zich ook op de rug van de staat hebben verrijkt.

Al-Dib: Ik ben slechts zijn advocaat. Ik verdedig hem overigens met veel plezier. Ik heb veel respect voor Mubarak. Ik durf zeggen dat ik hem graag zie. Ik ben ook diep overtuigd van zijn onschuld. Ik vond dat het gerecht hem moest vrijlaten: er is een wet die zegt dat niemand langer dan twee jaar mag worden vastgehouden zonder voor een rechter te komen.

Speelt het een rol dat de nieuwe machthebber een generaal is die onder Mubarak carrière kon maken?

Al-Dib: Hoegenaamd niet. Er lopen vier aanklachten tegen Mubarak. In drie daarvan was zijn vrijlating al bevolen toen de Moslimbroeders nog aan de macht waren.

Voor zijn verantwoordelijkheid in de dood van de betogers kreeg hij vorige zomer al levenslang. U hebt nu een nieuw proces afgedwongen. Wanneer begint dat?

Al-Dib: Ik hoop dat er binnen drie maanden een uitspraak is. Zolang is hij een vrij man, ook al mag hij het land niet verlaten. Ik ga ervan uit dat hij dit keer wordt vrijgesproken. Niet alleen voor deze aanklacht, maar ook voor alle andere.

Hij staat ondertussen wel onder huisarrest in een militair hospitaal in Caïro.

Al-Dib: Dat is zijn eigen vrije keuze. Hij krijgt er de behandeling die hij nodig heeft – vergeet niet dat de man 85 jaar is. Het huisarrest is overigens een verzoek van de eerste minister. Het duurt in principe zolang de uitzonderingstoestand van kracht is.

Gelooft u echt dat Mubarak binnenkort terug kan naar zijn villa aan de Rode Zee?

Al-Dib: Waarom niet? Of naar zijn huis in Caïro. Hij moet aanwezig zijn als zijn zaak voor de rechtbank wordt behandeld. Maar afgezien daarvan is hij vrij om in het land te verblijven waar hij wil. Voorlopig verkiest hij het militair hospitaal, waar hij drie kamers heeft en alle rust om de kranten te lezen en familiebezoek te ontvangen.

Hoe is het met zijn gezondheid gesteld?

Al-Dib: De moraal is goed. Fysiek gaat het langzaam beter. Hij werd geopereerd voor kanker en aan zijn hart. Hij heeft nu de tijd om na te denken over de politieke fouten die hij eventueel heeft gemaakt. Maar hij blijft ervan overtuigd dat hij geen misdrijven heeft begaan.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content