De hervorming van de federale politie is hoopgevend, maar zou eenzelfde oefening bij de lokale politie niet even nuttig zijn?

(André Thienpondt – Herzele)

Brice De Ruyver: De hervorming van de lokale politie is grotendeels geslaagd, maar er zijn nog nijpende zaken. Men verliest te veel personeel aan backofficetaken die niets met politiewerk te maken hebben. Te veel kleine zones zijn niet meer

in staat om basispolitiezorg aan te bieden. Dat kan rationeler, efficiënter en goedkoper georganiseerd worden, door zones verregaand te laten samenwerken. We onderzoeken momenteel of daar een draagvlak voor is, met een test in Limburg.

Volgens mij werd de Rijkswacht, ondanks al haar kennis en kunde, na de zaak-Dutroux geliquideerd omdat de politiek vond dat deze instelling te veel macht had. Bent u het daarmee eens?

(Peter Coelmont – Tongeren)

De Ruyver: Zo zou ik dat niet durven zeggen. De situatie was onhoudbaar omdat uit verschillende parlementaire onderzoekscommissies telkens was gebleken dat de concurrentie tussen de Rijkswacht, de gerechtelijke en de gemeentepolitie zo negatief was, dat het contraproductief werkte. Daarom heeft men gekozen om die drie te integreren in wat nu de federale en lokale politie zijn.

De werkgroep die de hervorming van de federale politie voorbereidde, heeft de gerechtelijke zuil totaal onderbelicht. De materiële bewijsvoering schat men in dit land op geen enkel vlak naar waarde, terwijl talrijke studies aantonen dat er honderden onterechte veroordelingen uitgesproken worden op basis van valse verklaringen. Wanneer krijgt dit land eindelijk volwaardige forensische onderzoekseenheden?

(Bert Van Dijck)

De Ruyver: Absoluut mee eens. De tijd was kort, omdat de politieke wereld snel resultaat wou van de werkgroep, en er waren veel prioriteiten. Dat is de enige reden waarom deze technische materie onderbelicht is gebleven. Maar niemand betwist de noodzaak van volwaardig forensisch onderzoek. En het belang ervan neemt alleen maar toe, omdat de Salduzwet het moeilijker maakt om bekentenissen te krijgen (verdachten hebben nu meteen recht op een advocaat, nvdr. ). Feit is wel dat forensisch onderzoek duur is, en daar wringt het schoentje: het budget van justitie is beperkt.

Volgens de Amerikaanse professor Adrian Raine is de tijd niet meer veraf dat men criminelen zal beoordelen aan de hand van doorgedreven hersenonderzoek. Is ons rechtssysteem voorbereid op een preventieve rol?

(Roger Vanderweyden – Tienen)

De Ruyver: Dat zou volledig haaks staan op de fundamenten van onze rechtsstaat. Bij ons kan men niemand veroordelen om preventieve redenen. Een rechter moet vaststellen dat iemand een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving, voor men ingrijpt. Er moet dus eerst een daad zijn. Het omgekeerde zou ik beangstigend vinden. Natuurlijk kan het wel nuttig zijn om risicopersonen gedragsmatig op te volgen, maar dan wel buiten justitie.

Vraag van de week

U zei onlangs in Knack dat de inbraken goed aangepakt worden, maar hoe zit het met de grote georganiseerde misdaad in België? Is België een draaischijf? Bestaat de maffia in België?

(Sarah Delafortrie – Schaarbeek)

De Ruyver: Natuurlijk bestaat de maffia in België, want de maffia is overal. Ons land is een kruispunt in Europa voor goederen- en geldstromen, en daarom is het erg aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. We hebben een driehonderdtal criminele organisaties in kaart gebracht, die actief zijn in zeer uiteenlopende sectoren. Gelukkig is de rest van de samenleving geleidelijk aan het ontdekken dat dit niet enkel het werk is van justitie en politie, maar bijvoorbeeld ook van ons financieel-economische systeem, kijk maar naar de strijd van staatssecretaris John Crombez tegen witwassen. Ook meer en meer lokale besturen willen daarin een rol spelen. Dat besef is laat gekomen, maar momenteel gaat het snel.

Opgetekend door Thomas Verbeke

Volgende keer: Maarten Matienko, communicatiemanager van VAB

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Opgetekend door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content