Hoogleraar Hendrik Cammu is ervan overtuigd dat onze genen ook bepalen hoelang we leven. We kunnen wel zeven à acht jaar ‘winnen’ door gezond te leven.

Ik probeer al een tijdje tevergeefs af te vallen door vijf keer per dag kleine porties te eten en zo mijn metabolisme actief te houden. Waarom lukt dat niet? (Kristin Moyson, Schriek)

Hendrik Cammu: Je metabolisme kun je enkel versnellen door te sporten. Je verbrandt 500 kilocalorieën door een uur te lopen en een uur fietsen doet 400 kilocalorieën wegsmelten. Er is eigenlijk maar één manier om te vermageren: een combinatie van matig eten, ongezonde tussendoortjes vervangen door een appel en drie à vier uur sporten per week. Daarmee verlies je al gemakkelijk 5 à 6 kilo. Het heeft echt geen zin om een streng dieet te volgen want dat houdt niemand vol. Veel mensen vergeten ook dat alcohol een grote dikmaker is. Regelmatige drinkers kunnen al enkele kilo’s verliezen door enkel de alcohol af te zweren.

Is er medicatie die de levensduur van de mens kan verlengen? (Wim Cuyx, Opglabbeek)

Cammu: Er bestaat geen medicatie om langer te leven. Trouwens, onze levensduur is waarschijnlijk toch genetisch gedetermineerd. We kunnen ons leven wel met zeven à acht jaar inkorten of verlengen door ongezond of gezond te leven. Je kunt het vergelijken met een auto: sommige mensen doen vijftien jaar met dezelfde auto door er voorzichtig mee te rijden, anderen rijden diezelfde auto al na acht jaar in de prak.

Geven smartphones meer straling dan een gewone gsm? En is die straling gevaarlijk? (Steven Plovie, Zwevegem)

Cammu: Ioniserende straling is gevaarlijk omdat die het menselijke DNA kan beschadigen. Die straling vind je bijvoorbeeld bij scanners of röntgenapparaten. Maar bij gsm’s is er van dergelijke straling geen sprake. Een gsm straalt warmte uit, waardoor ons hoofd opwarmt. Dat kan wel hoofdpijn of concentratieproblemen veroorzaken, maar geen kanker. Tal van studies hebben dat intussen aangetoond. Smartphones zijn natuurlijk recenter dan de gewone gsm’s en daarover ken ik nog geen specifieke studies. Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat een smartphone gevaarlijker zou zijn: ook die geeft enkel warmtestraling af.

Is het schadelijk om elke dag een calciumtablet in te nemen tegen osteoporose? (Huguette Baetens, Oostakker)

Cammu: Het is niet schadelijk, maar het heeft waarschijnlijk geen enkel nut. Je zou ook vitamine D moeten nemen opdat het calcium in de botten wordt opgenomen, en zelfs daarvan beweren sommige onderzoekers dat het geen zin heeft. Het is nu eenmaal een onderwerp waarover veel controverse heerst in de medische wereld. Uiteindelijk komt het er toch vaak op neer dat stoffen die in hun natuurlijke vorm heel goed voor ons zijn, in de vorm van een pilletje hun goede werking verliezen. Kijk maar naar de vitaminekuren: zowat elk onderzoek toont aan dat die geen enkel effect hebben op onze gezondheid. Dergelijke producten zouden beter niet bestaan, want veel mensen draaien zo zichzelf een rad voor de ogen: ze leven en eten ongezond, maar ze denken dat te compenseren met een vitaminepilletje. Dat werkt natuurlijk niet.

Vraag van de week

De cumulatie van te veel suikers, vetten, chemische toevoegingen en te weinig beweging zorgt voor heel wat problemen. Waarom wordt er bij de overheid niet veel meer op aangedrongen om het gebruik van die stoffen te verbieden? (Marc Wouters, Kortessem)

Cammu: De overheid heeft natuurlijk een verantwoordelijkheid, maar het grote probleem is toch vooral dat we in een wereld leven waar marketeers ons een heleboel dingen opdringen die we niet nodig hebben. Met voeding is dat niet anders. Hebben mensen meer honger dan vroeger? Natuurlijk niet. Maar je kunt nu wel altijd en overal eten kopen, van de nachtwinkel tot de bioscoop. Het is voor een overheid heel lastig om daar greep op te krijgen. Zo zijn restaurants in New York sinds 2009 verplicht om het aantal calorieën van een gerecht te vermelden op de menukaart. Toch blijkt die maatregel geen effect te hebben op het eetpatroon. Het is dus heel lastig om regels op te leggen waarvan een overheid zeker weet dat ze een impact zullen hebben. In ons land zou er daarom veel meer onderzoek moeten gebeuren naar voedingspatronen. In het buitenland bestaan er daarover ontzettend veel studies, maar die conclusies zijn zelden te extrapoleren naar ons land.

Volgende week: fiscaal expert Michel Maus. Mail uw vraag naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Sven Vonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content