‘Onveiligheid van voedingssupplementen is groot probleem’

Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Een op de tien voedingssupplementen blijkt vervuild met een illegaal dopingproduct.En veel supplementen kunnen hun claims niet waarmaken.

Dat blijkt uit een test van 114 producten, uitgevoerd door het gerenommeerde Britse HFL, dat labels uitreikt om te bepalen of een product veilig is. Peter Hespel, professor aan de KU Leuven en lid van de IOC-commissie die de kwestie onderzoekt, is niet verrast: ‘Eerdere studies bevestigen dat de onveiligheid van voedingssupplementen een gigantisch probleem is. Elke sporter, amateur of prof, moet weten dat hij daarmee een enorm risico neemt, zeker als het een supplement zonder keurmerk betreft.’

Gaat het om gevaarlijke besmettingen?

PETER HESPEL: Acute gevaren voor de volksgezondheid troffen we gelukkig nog niet aan. Maar het risico is wezenlijk, want de dopingrestanten zijn een gevolg van onzorgvuldigheden in het productieproces. De machines die de capsules vullen, worden voor meerdere producten gebruikt. Bij sommige schimmige firma’s kan het gebeuren dat dopingpoeder met een onschuldig voedingssupplement wordt vermengd. De concentratie van de dopingproducten is weliswaar zo laag dat het geen prestatiebevorderende effecten heeft, maar een atleet test toch positief. Ook amateurs moeten opletten, want fitnesscentra of liefhebberswedstrijden worden evengoed gecontroleerd. Wie tegen de lamp loopt, wordt geschorst voor elke georganiseerde sportactiviteit.

Heeft een amateursporter voedingssupplementen nodig?

HESPEL: Nee, een recreant kan in principe alles wat hij nodig heeft, uit een gezonde voeding halen. Natuurlijk maakt het een verschil of je puur voor je plezier sport of niet. Wil je gewoon boven op de Mont Ventoux raken, of droom je van een scherpe tijd? Toegelaten producten die werken, zijn creatine of geconcentreerd rodebietensap. Maar bij zware inspanningen zijn vooral sportdranken, energierepen of gels sterk aanbevolen. Andere gespecialiseerde producten zou ik met mate gebruiken. Ga zeker na of ze een HFL-label hebben.

De verpakking van voedingssupplementen vermeldt soms ‘gegarandeerde vetverbrander’ of ‘bouwt spiermassa op’. Mag dat?

HESPEL: In principe mag op een eetwarenverpakking niets worden geclaimd zonder dat er overtuigend wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Maar in de praktijk wordt dat zelden gecontroleerd. Veel supplementen kunnen hun claims niet waarmaken. De overheid zou dat veel strikter moeten opvolgen, zeker nu die producten zo aan populariteit winnen. Zowel in Europa als in de VS gaat het om een gigantische business.

Betrapte profatleten wijten een positieve test nogal eens aan een vervuild supplement. Een goedkoop excuus of spreken ze de waarheid?

HESPEL: Een significant aantal atleten zal zeker al tegen de lamp zijn gelopen terwijl ze eigenlijk geen kwade bedoeldingen hadden. Maar ik twijfel er evenmin aan dat valsspelers het probleem van de vervuilde voedingssupplementen graag aangrijpen als laatste reddingsboei.

Jef Van Baelen

‘Bij schimmige firma’s wordt dopingpoeder vermengd met onschuldige supplementen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content