Onuitwisbare indruk

Zorgverleners hanteren een vorm van professionele empathie: ze zijn betrokken bij hun patiënten maar proberen gevoelsmatig voldoende afstand te houden. Ze trekken dus een soort van scherm op tegen al te zware emoties. Maar allemaal lijken ze minstens 1 patiënt tegen te komen die door dat scherm weet te dringen. “Toen ik hen ernaar vroeg, hadden ze vrijwel allemaal meteen iemand in gedachten”, vertelt de Volkskrant-wetenschapsredacteur Ellen de Visser. In Die ene patiënt bundelt ze opmerkelijke getuigenissen van zorgverleners uit verschillende disciplines. Allemaal laten ze in hun ziel en gedachtewereld kijken, uit dankbaarheid voor een bijzondere patiënt, die hen de kans gaf om fundamenteel bij te leren over hun vak, zichzelf en het leven. Warm aanbevolen.

Die ene patiënt. Artsen over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. Ellen de Visser, Ambo/Anthos, 2019, 312 blz., ISBN 9789026349713.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content