Een goed uitgedokterde cocktail van groenten- en fruitvezels maakt onze darmflora gezonder.

Darmmicroben beïnvloeden onze gezondheid. Wetenschappers hopen via onze voeding de gezondheid van onze darmflora te bevorderen. Ze weten dat vezels, die we vooral uit groenten en fruit halen, gunstig zijn voor de samenstelling van die darmflora.

Alleen blijkt het moeilijk te bepalen hoe vezels hun positieve invloed uitoefenen. Ze bevatten namelijk een brede waaier aan moleculen, die allemaal een effect kunnen hebben. Microbiologen Nathalie Delzenne en Laure Bindels (UCL) bespreken in Nature een studie uit Cell, die stappen zet om orde in de chaos te brengen. Daarvoor worden muisjes bestudeerd wier darmflora weggespoeld werd, waarna ze verschillende darmmicroben ingespoten kregen. Daar worden dan vezels op losgelaten om te zien wat hun effect is.

De lichaamstemperatuur van de mens is met een halve graad gedaald.

Zo bleek een vezel uit erwten de populatie van een gunstige bacteriestam te bevorderen, terwijl een andere vezel uit gerst gunstig was voor een andere bacterie. Het moet dus mogelijk worden om een cocktail te maken van de meest geschikte vezels ter promotie van de gezondste darmflora. Dat past in het concept van ‘prebiotica’: voedingssupplementen die de voor de gezondheid gunstige darmbacteriën doen toenemen.

Bacteriën in ons lichaam kunnen een effect hebben op onze lichaamstemperatuur – dat weet iedereen die koorts heeft gehad. Een studie in eLife stelt dat de toegenomen medische aanpak van microben in ons lichaam geleid heeft tot een daling van de gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens van 37 °C halverwege de 19e eeuw naar 36,6 °C nu. Dat wordt als een gezonde ontwikkeling beschouwd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content