Clickx schreef over het kopiëren van illegale software.

Volgens het Internet-blad Clickx kopiëren de Europeanen jaarlijks voor meer dan honderd miljard frank illegale software. Een groeiend deel van die illegale handel gebeurt via Internet. Clickx infiltreerde in ware Ik-Ali-stijl in de Internet-onderwereld en stelt vast dat de situatie veel erger is dan menigeen wel denkt. Wat vonden de jongens en meisjes uit Groot-Bijgaarden ? Ze vonden warez-sites : overzichtspagina’s met verwijzingen naar andere sites waar men illegale software ( warez) kan vinden. Er bestaat zelfs een warez-FAQ die uitlegt hoe het circuit van illegale software precies in elkaar zit. De warez-overzichtspagina’s zijn in de meeste landen niet illegaal. De ftp-sites waarnaar ze verwijzen en waar men de programma’s kan halen, zijn dat dikwijls wèl, maar veranderen wekelijks, dagelijks of zelfs om de zoveel uren van adres. Clickx vond verschillende warez-overzichtspagina’s. Normaal is het veel te koud voor dergelijke komkommers, maar tja, een aardig eindje meelopen met de software-industrie kan blijkbaar geen kwaad als nieuw computerblad.

De Clickx-redactie stootte naar eigen zeggen op een hele hoop dure, gespecialiseerde software en zelfs bèta-versies van programma’s ?die nog niet algemeen verkrijgbaar zijn.? Nonsens natuurlijk. Quasi elke fabrikant van commerciële programmatuur verspreidt zijn prototypes of bèta’s via het Internet om ze door zo veel mogelijk klanten te laten proefdraaien. Niet de fabrikant neemt een risico, maar de gebruiker die met onveilige instabiele soft werkt. De newbies van Clickx vonden tevens tal van sleutels en codes om beschermde software te ?kraken?. Meestal zijn die zo simpel dat er van kraken nauwelijks sprake is en alleen studentjes hebben de tijd om zich met dergelijke ongein bezig te houden.

Clickx vond illegale kopies van onder meer AutoCAD, CorelDraw, CorelOffice, Doom2 (spel), Duke 3D (spel), Eudora Pro, McAfee AntiVirus, Microsoft Office, Microsoft Money, Progress en Quake (spel). Op elke computerbeurs verhandelen halve marginalen diezelfde programma’s op 1 cd-rom voor 800 frank. Wie dit allemaal via het Internet wil binnenhalen, is al gauw een paar duizend frank Internet en telefoonkosten kwijt. Bovendien is hij dan zonder twijfel aan een nieuwe harde schijf toe. Volgens de gerechtelijke politie van Antwerpen kunnen ze zich met dit soort flauwekul echt niet bezighouden. De jongelui die dat doen, kunnen er immers nooit hun kosten uithalen en er zijn ernstiger vormen van computercriminaliteit. De enige die van dit soort berichtgeving garen spinnen, zijn de software-lobby’s die steeds met de gedorven miljoenen zwaaien. Pikant detail, de software-industrie is na de farmaceutische industrie de meest winstgevende sector.

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content