Volgens Haider Abdul Shafi zal Israël alleen toegevingen doen als de Palestijnen alle politieke krachten bundelen.

Dokter Haider Abdul Shafi (81) is de grand old man van de politiek in Gaza. Hij is directeur van de Rode Halve Maan, leidde de Palestijnse delegatie op de conferentie van Madrid en zit als onafhankelijk lid in de Palestijnse Wetgevende Raad. Wegens zijn democratische en radicale kritiek op Yasser Arafat en de manier waarop die het Oslo-proces voerde, wordt hij vaak gezien als de enige die een oppositie tegen Arafat zou kunnen leiden.

Haider Abdul Shafi: Deze opstand gaat erover dat onderhandelingen niet de manier zijn om aan onze nationale rechten te komen. Onderhandelingen hebben hun kans gehad, tien jaar al sinds Madrid. Al die tijd zijn de Israëli’s op het terrein voldongen feiten blijven scheppen die volstrekt tegengesteld waren aan de voorwaarden voor vrede. Dus is de enige manier om ons doel te bereiken strijd, alle vormen ervan, zeker niet alleen militaire. Nu is het aan ons te zien hoe we die strijd gaan leiden.

Welke resultaten kunt u daarvan verwachten?

Shafi: Israël heeft altijd geprofiteerd van en zelfs gerekend op ons gebrek aan organisatie. Organiseren we ons, dan zal Israël wel toegevingen doen. Als ze begrijpen dat een regeling voor hun overleven in de regio zelf van belang is. Dat kan niet gegarandeerd worden door wapens en atoombommen, maar alleen door een stabiele en rechtvaardige vrede.

Wat wil dat zeggen, organisatie? Een andere leiding?

Shafi: Nu hebben wij een eengemaakte leiding nodig. We kunnen de beslissingen niet aan de voorzitter alleen overlaten. Alle politieke krachten moeten zich bundelen op een plan, en de beslissingen moeten democratisch genomen worden. De huidige situatie kan niet blijven duren. De mensen kunnen dat niet houden, als er geen verstandige maatregelen genomen worden, zal het vanzelf stilvallen. Bij gebrek aan organisatie. Dáár rekenen de Israëli’s op.

Met al het geld dat de PA in handen gekregen heeft, had ze een infrastructuur kunnen bouwen. Is dat waar?

Shafi: Ja. Iedereen is er zich van bewust dat hier een hoop geld wordt verkwist, ook voor persoonlijk gewin. Het is een lelijk spektakel.

Arafat heeft twaalf politiediensten. Spreken we hier dan van een politieregime?

Shafi: Absoluut. Het is een politieregime. Ik kan vrijuit spreken omdat ík het ben, en ook omdat ik alleen ben, dus is het van geen belang wat ik zeg. Maar als andere mensen daarmee beginnen, zal men ze opsluiten. Als dat geen politieregime is…

Als wij onafhankelijk waren, in een Palestijnse staat, en in een dergelijke dictatoriale situatie leefden, zou het niet zo erg zijn zoals het nu is. Want wat we nu hebben, is een dictatuur in een gemeenschap die door de Israëli’s aangevallen wordt. Dat maakt dat we niet veel armslag hebben om het regime te bestrijden – we willen de PA niet bestrijden, we proberen ze te overhalen tot nationale eenheid op een democratische basis. Nu zeg ik niet dat voorzitter Arafat daar direct voor gewonnen zal zijn.

Wat is de grootste hindernis, Arafat of de mensen rond hem?

Shafi: Wel, de mensen rond hem wegen niet zwaar. Die zullen hem wellicht proberen aan te praten dat hij op het goede spoor zit. Maar hij is de bron van de macht.

U was altijd al tegen het Oslo-akkoord.

Shafi: Oslo deed niets aan de oorzaak van de heersende impasse: de kolonies. Israël gebruikte die leemte om de kolonisatie op te drijven. Kolonies passen in de zionistische strategie, de wereld verrassen met voldongen feiten op de grond. Daarbij kwamen nog de bypass-roads voor de kolonisten en het leger, die verscheurden de demografische continuïteit van de Arabische samenleving, en maakten daar ‘bantoestans’ van. Erger kon het niet zijn. En onze Autoriteit, die vastzit in het Oslo-proces, pretendeert nog steeds op het goede spoor te zitten. Fantastisch!

S.V.E.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content