Frank Vanhecke wil even geen geweld op de IJzerbedevaart. Het Blok oefent intussen zijn naziklassiekers.

De leiding van het Vlaams Blok vindt geweld (nog) niet de goede methode op de IJzerbedevaart. In augustus verstoorde de partij de Vlaamse hoogmis, schouder aan schouder met Voorpost en het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ). Met geweld is niks mis, zegt voorzitter Frank Vanhecke nu. Het kwam alleen te vroeg. Het Blok wil nog even het nette pak aanhouden. Maar Vanhecke is een trouw man en laat zijn geüniformeerde extreem-rechtse broeders, die consequente Bedevaarders, niet vallen. Dat schrijft hij in het ledenblad.

?Het Vlaams Blok is niet beschaamd om de goede relaties die wij onderhouden met de actie- en jeugdverenigingen van de radicale Vlaamse beweging. Integendeel. Wij weten bovendien dat deze verenigingen zoals wij al het mogelijke gedaan hebben om het protest vreedzaam te houden en incidenten te vermijden.?

Hoe goed die relaties zijn, bleek andermaal op de vooravond van de IJzerbedevaart. Dan verzamelt in Diksmuide traditioneel het kruim van Europees extreem-rechts. De top van het Blok was present met Francis Van den Eynde (Kamerlid, voormalig voorman van Voorpost) en Roeland Raes (ondervoorzitter en senator). Wim Verreycken (fractieleider in de Senaat) had zijn zoon meegebracht, de advocaat die wegens geweld is veroordeeld en in eigen kringen bekend staat als Rob Klop. Kamerlid Xavier Buisseret wordt wat gemeden sinds hij wordt verdacht van ongewenste intimiteiten met een minderjarige. Het blad van de Volksunie-Jongeren brengt een ontluisterend verslag over de Europese Kameraadschapsavond van Voorpost.

?Bijna iedereen is present. Francis Van den Eynde leidt de cantus viertalig in goede banen. Roeland Raes loopt zoals gewoonlijk wat te ijsberen. Wim Verreycken schouwt de driehonderdkoppige troep. De drie voormannen dragen voor de gelegenheid hetzelfde uniform als de militanten : lichtblauw hemd, donkerblauwe broek. Xavier Buisseret wordt opvallend genegeerd.? Liederen als Kempenland, Op de purperen heide en vooral Klokke Roeland brengen Gentenaar Van den Eynde in vervoering, schrijft Wij-Jongeren.

?De grenzen vervagen. De broederschap stijgt. Het gild van Keltische kruisendragers neemt toe. De Codex van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) wordt opgeborgen en hier en daar verschijnt de Wir Singen – Wij Zingen van de Wiking Jugend ter tafel. Uit inmiddels goedgespoelde kelen klinken nu respectievelijk het Horst Wessellied (?Die Fahne hoch, Kameraden?), het Wir Fahren gegen England voor de gelegenheid omgedoopt tot Wir fahren gegen Israël, het Legion Condorlied (?Wir sind Deutsche Legionäre?) en andere naziklassiekers. Het Nationalistisch Studentenverbond (NSV), Rob Verreycken op kop, zingt uit volle borst mee. Bert Eriksson (oud-VMO) heeft zijn privé-feestje in de tapperij even verlaten en het welgemeende Heil dir Eriksson is niet van de lucht. Frank Vanhecke komt ook even handjes schudden, maar verdwijnt snel. Kwestie van zich niet te corrumperen waarschijnlijk.?

Antwerpen. Steunbetuigingen aan Connerotte. (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content