Odette in Oostende

© KURT DESPLENTER / BELGA

De herfst was nog maar net begonnen of daar had je Odette, de eerste najaarsstorm van het jaar. Met windstoten van 115 (Zeebrugge) en 108 (Koksijde) kilometer per uur was het ook al meteen een stevig exemplaar. De gevolgen waren vooral aan de kust zeer zichtbaar. Onder meer in Oostende (foto) reed de kusttram zich afgelopen weekend vast in het strandzand dat op de sporen was gewaaid. De Lijn zorgde meteen voor vervangbussen, maar ook die moesten vanwege opgehoogd zand een eindje omrijden.

Zandophopingen aan de kust zijn geen nieuw probleem en zullen in de nabije toekomst allicht nog vaker voorkomen. Om de kust en het hinterland te beschermen tegen zware stormen en de stijging van de zeespiegel, investeerde Vlaanderen het afgelopen decennium miljoenen in de ophoging van de stranden. Gevolg is dat er na elke zware storm nog dagen zand moet worden geruimd en niet zelden opnieuw opgehoogd moet worden.

Of de ophogingen onze kust ook in de toekomst klimaatbestendig zullen maken is lang niet zeker. De verhoging van het strand zou de kust nog een drietal decennia tegen overstromingen moeten beschermen. Onbekende factor is evenwel de stijging van de zeespiegel. Als die, zoals sommige klimatologen vrezen, nog zal versnellen, volstaat een superstorm voor een catastrofe.

HET KLIMAATALARM: DE PODCAST VAN KNACK.

Odette in Oostende
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content