‘Nú loop je de grootste kans op besmetting’

© IMAGE DESK

In het zonovergoten paasweekend werden de social- distancingmaatregelen niet door iedereen gerespecteerd, stelde ook de politie vast. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt: ‘Het land platleggen is perfect mogelijk.’

Afgelopen paasweekend luidden niet enkel de paasklokken. Politie, artsen en virologen luidden ook de alarmbel omdat het weekend drukker was dan anders. Meer mensen kwamen buiten, sommigen hielden zich bovendien minder aan de regels rond social distancing. Professor virologie en epidemiologie Marc Van Ranst (KU Leuven) schreef op Facebook dat dergelijk wangedrag ervoor zorgt dat ‘een Wuhan-style lockdown dichterbij komt!’

Tegenover Knack benadrukt Van Ranst dat zo’n totale lockdown van het land geen sciencefiction is. ‘Het land platleggen is perfect mogelijk. Dat zou enorm veel kosten, ja, maar het maakt het voor de overheid veel gemakkelijker om deze crisis te bezweren. We moeten inzien dat we nog van geluk mogen spreken dat we een wandeling of fietstocht kunnen maken in onze buurt. Wie zijn voeten veegt aan de beperkingen, moet beseffen dat hij ook dat wandelingetje kan kwijtspelen.’

Is er een groot probleem met de naleving van de regels?

Marc Van Ranst: Nee, het overgrote deel van onze bevolking doet het super- goed. Het probleem is dat een kleine groep mensen genoeg is om hier een ramp van te maken. Die minderheid wentelt alles af op de overheid. Dat is fout. Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. De strijd tegen de epidemie voeren wij samen. Niemand kan of mag er de kantjes aflopen. Burgerzin is geen vies woord: ik roep mensen op om enerzijds zelf de regels te volgen en anderzijds overtreders beleefd maar kordaat aan te spreken op hun gedrag.

Er gaan stemmen op om sommige maatregelen te versoepelen, om mensen enig perspectief te geven. Is dat al mogelijk?

Van Ranst: Het enige perspectief dat er nu is, is dat elke epidemie ooit verdwijnt. Dat hangt van veel zaken af, ook van hoe wij met z’n allen onze best doen. Wij staan klaar om de maatregelen te versoepelen zodra dat kan. Maar dat nu doen, op de piek van de epidemie? Dat is het meest onverstandige wat we kunnen doen.

Wat vond u van de Facebookadvertentie van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever waarin hij het niet handhaven van bepaalde anticoronamaatregelen ‘een kwestie van gezond verstand’ noemde?

Van Ranst: Daar ga ik geen commentaar op geven. Dergelijke onverantwoorde advertenties, waar bovendien geld voor is uitgegeven, moet je niet meer aandacht geven dan ze verdienen.

Op Knack.be geven psychologen tien tips om de bevolking te motiveren om vol te houden, zoals het formuleren van tussendoelen. Is dat mogelijk?

Van Ranst: Dat is moeilijk. Je zou kunnen zeggen dat wanneer we het aantal mensen op Intensieve Zorg hebben gehalveerd, dat een belangrijk moment is. Net als een halvering van het aantal nieuwe opnames. Maar je moet daarbij wel altijd zéér duidelijk stellen dat het een tussendoel is, geen einddoel. Nogmaals: wanneer wij allemaal ons best doen om de regels te volgen, dan zitten we nu aan de piek. Lossen we de rol, dan krijgen we nog hogere pieken. De mensen moeten begrijpen dat je nú de grootste kans loopt op besmetting. Het is dus simpel: het is nu kop in kas. Bijt op je tanden. Want als we ons nu niet aan de regels houden, dan rest er maar één oplossing: het hele land platleggen.

Het probleem is dat een kleine groep mensen genoeg is om hier een ramp van te maken.

Lees op Knack.be/coronatips de 10 tips van de psychologen om gemotiveerd te blijven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content