Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

CD&V blijft de notionele-interestaftrek verdedigen. Tegen SP.A, Groen!, PS, cdH én het ACV in.

Bij elke aankondiging van massale ontslagen dreigt het zich te herhalen: tegenstanders van de notionele-interestaftrek rakelen de discussie rond de maatregel weer op. Die aftrek werd ingevoerd vanaf het aanslagjaar 2007 en biedt bedrijven de kans om een percentage van hun eigen vermogen af te trekken van hun belastbare winst. Dat heft de discriminatie ten opzichte van vreemd vermogen op – rente op leningen is immers altijd al aftrekbaar geweest. De notionele-interestaftrek voorziet een gelijkaardig voordeel voor eigen kapitaal dat in de firma blijft, om zo bedrijven te stimuleren meer eigen kapitaal op te bouwen. De maatregel was van in het begin gecontesteerd en blijkt alsmaar meer tegenwind te krijgen. Zowel SP.A, Groen! als cdH en PS pleiten er nu voor, naar aanleiding van het sociale conflict bij brouwer AB Inbev, om de notionele-interestaftrek te koppelen aan voorwaarden op jobbehoud.

Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider in de Kamer, is niet onder de indruk en weigert van koers te veranderen. ‘Een verantwoordelijke bestuurder weet dat in perioden van crisis niets zo belangrijk is als fiscale stabiliteit’, reageert hij. ‘Als we banen willen aantrekken of zelfs maar behouden, moeten we er vooral voor zorgen dat de bedrijven fiscaal weten waar ze aan toe zijn. De notionele-interestaftrek is een goede maatregel die de bedrijven zuurstof gaf en zo jobs heeft gered en er links en rechts ook een aantal heeft gecreeerd. Ik stel trouwens vast dat ze destijds mee werd goedgekeurd door een aantal partijen die zich nu als grote tegenstanders presenteren. Van bijkomende voorwaarden repten zij toen niet. Hebben die politici zich toen dan zo vergist? Zij mogen zelf vinden van wel, maar ik ben het daar alvast niet mee eens. Die interestaftrek heeft geanticipeerd op de crisis. Een te beperkt eigen kapitaal is altijd al de achilleshiel van onze bedrijven geweest. De Belgische bedrijfsleiders hebben echter net op tijd orde op zaken kunnen stellen. Anders had de crisis ons nog veel harder getroffen. Als de crisis ons één ding geleerd heeft, dan is het toch de noodzaak van eigen kapitaal?’

Niet alleen de politieke weerstand groeit. Ook de christelijke vakbond ACV is er niet voor gewonnen.

SERVAIS VERHERSTRAETEN: Ik heb begrip voor de gevoeligheden die in vakbondsmiddens rond deze maatregel leven. Maar de notionele-interestaftrek is nu eenmaal de keuze die men destijds gemaakt heeft. Men had bijvoorbeeld ook aan de bedrijfsbelasting in haar totaliteit kunnen raken, maar dat pad werd niet gekozen. Eens je een bepaalde weg bent ingeslagen, bewandel je hem in tijden van crisis best tot het einde.

AB Inbev bespaarde vorig jaar 70 miljoen op zijn belastingaangifte dankzij de notionele-interestaftrek en zet desondanks massaal personeel op straat. Dat is cynisch en geeft de indruk dat de maatregel zijn doel voorbijschiet.

VERHERSTRAETEN: U mag van mij niet verwachten dat ik de efficiëntie van de notionele-interestaftrek toets aan de hand van één individueel dossier. Er is bij AB Inbev een sociaal conflict ontstaan waarvan ik hoop dat het zo snel mogelijk wordt afgehandeld met een voor alle partijen bevredigend resultaat. Meer wil en kan ik daarover niet zeggen.

Jef Van Baelen

‘Ik verwacht dat veel van onze mensen tevreden zullen zijn. Al blijft het natuurlijk een Waal.’

Woordvoerder van de Antwerpse Vlaams Belangfractie Philippe Van der Sande, over de benoeming van André-Mutien Léonard tot aartsbisschop, in ‘De Standaard’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content