Vanaf volgende maand worden de interesten op uw spaarboekje op een andere manier berekend. De aangroeipremie verdwijnt en de basisrente wordt beperkt tot drie procent. Maar dat maakt spaarboekjes daarom nog niet minder interessant.

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente heeft verlaagd tot een historisch lage 1,5 procent, zijn ook de interesten van spaarboekjes in vrije val. Het is dus zoeken naar welke banken nog de beste rentes op hun spaarboekje geven. Dat kan bijvoorbeeld via de vergelijkende site www.spaargids.be.

Maar er beweegt nog meer op de markt van de spaarboekjes, want vanaf 1 april 2009 krijgen de banken ook nieuwe spelregels opgelegd. De rente op uw spaarrekening zal dan enkel nog bestaan uit een basisrente en een getrouwheidspremie. De aangroeipremie bestaat voortaan niet meer. De basisrente op een spaarboekje zal vanaf volgende maand beperkt worden tot drie procent of de rente die de ECB toepast voor haar herfinancieringsleningen. En de getrouwheidspremie moet minimaal 25 procent en maximaal de helft van de basisrente bedragen. U kunt die getrouwheidspremie krijgen voor geld dat twaalf opeenvolgende maanden op hetzelfde spaarboekje blijft staan of per kalenderjaar voor geld dat minstens elf opeenvolgende maanden in dat jaar op dezelfde rekening belegd blijft. Ze zal wel pas uitbetaald worden op het einde van het jaar waarin de premie verworven is.

Met al die ontwikkelingen is niet iedereen even gelukkig. Bij Rabobank.be vinden ze het vooral niet zo’n goede zaak voor de transparantie. ‘Dit zal het moeilijk maken voor de spaarders om in te schatten hoeveel ze kunnen verwachten op het einde van het jaar’, zegt woordvoerster Patricia Boydens. ‘En als ze een grote som geld willen afhalen, wordt het moeilijk om te weten wat hen dat eigenlijk echt kost, en wat ze daardoor verliezen aan premies.’ Vanaf 1 april 2009 mogen banken overigens ook niet meer werken met een basisrentevoet die verschilt voor bedragen beneden of boven een bepaalde grens (bv. 200.000 euro), en dat vindt Boydens dan weer wel een goede zaak. Rest de vraag of de nieuwe maatregelen het spaarboekje nu minder interessant maken. ‘Door de vrijstelling van de roerende voorheffing is een spaarboekje in België nog altijd een heel interessant beleggingsinstrument. Vooral dan voor gezinnen die een financiële buffer willen, niet zozeer voor de echte langetermijnbeleggingen. Daarom moet zo’n spaarboekje heel flexibel zijn, en is deze nieuwe wetgeving eigenlijk een gemiste kans. Want het kon veel transparanter’, besluit Boydens.

in samenwerking met MONEYTALK

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content