Nieuwe troubles in Noord-Ierland

© CLODAGH KILCOYNE / REUTERS

Op het nippertje, nadat er een waarschuwend telefoontje was gekomen, kon de Britse politie het gerechtsgebouw van de Noord-Ierse stad Londonderry ontruimen. Daardoor vielen er geen doden of gewonden toen een bestelwagen die was volgestouwd met primitieve explosieven ontplofte. Op de foto onderzoeken forensische experts de plaats delict.

Het onderzoek heeft mogelijk geloond, want ondertussen zijn er enkele verdachten gearresteerd. De politie vermoedt dat de aanslag werd gepleegd door de New IRA, een dissidente en radicale groep die strijdt voor een verenigd Ierland.

Door de brexit lopen de spanningen op het eiland op. Omdat zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk – waar Noord-Ierland deel van uitmaakt – tot de EU behoort, bestaat er momenteel een zachte grens tussen de twee landen. Door de brexit dreigt dat een harde grens te worden en zullen gemeenschappen van elkaar gescheiden worden. De New IRA pleegde in 2016 voor het laatst een aanslag. Daarbij viel toen één dode.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content